Decembermoorden

Surinaamse oud-president Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel

30 augustus 2021 14:29 Aangepast: 30 augustus 2021 15:04

De Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De 75-jarige Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij had zich volgens Surinaamse media ziek gemeld.

Bouterse had hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling in november 2019. Toen werd hij ook tot 20 jaar cel veroordeeld. Het Openbaar Ministerie bleef bij die eis in hoger beroep: volgens de aanklager waren er geen nieuwe feiten.

Decembermoorden

Bouterse werd veroordeeld in verband met zijn aandeel in de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouterse in historische verklaring: 'De geschiedenis zal ook mij vrijspreken'

Bouterse was in de periode 2010 - 2020 de democratisch gekozen president van Suriname, maar stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime. Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van de militaire machthebbers vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Op vrije voeten

Bouterse bleef na zijn veroordeling in 2019 op vrije voeten. Hij mocht de behandeling van zijn zogeheten verzetzaak in vrijheid afwachten. Of Bouterse alsnog wordt opgepakt nu de krijgsraad vasthoudt aan zijn veroordeling, kwam vandaag tijdens de zitting niet aan de orde. Volgens de Surinaamse nieuwssite is er ook vandaag 'geen gevangenneming gelast' door de Krijgsraad.

De veroordeling hoeft nog niet definitief te zijn. De advocaat van Bouterse krijgt veertien dagen de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dat ook te zullen doen. Ook de auditeur-militair, die optreedt als aanklager, kan in de komende twee weken nog bezwaar maken tegen de veroordeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore