Gezamenlijke verklaring

VS: taliban laten Afghanen met visum én buitenlanders vertrekken

29 augustus 2021 20:15 Aangepast: 29 augustus 2021 21:18
Een talibanstrijder in Kabul Beeld © AFP

Buitenlanders in Afghanistan en Afghanen die toestemming hebben van westerse landen om daarheen te komen, mogen Afghanistan verlaten. Dat hebben de taliban zojuist in een verklaring bekendgemaakt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat deze overeenkomst is gesloten.

"We hebben de verzekering gekregen van de taliban dat alle buitenlanders en alle Afghaanse burgers met een visum Afghanistan mogen verlaten", schrijft het Amerikaanse ministerie volgens de verklaring.

Hoe deze mensen Afghanistan kunnen verlaten, is niet duidelijk. Volgens het Amerikaanse ministerie stellen de taliban dat deze groep reizigers 'op een veilige en ordentelijke wijze' naar 'vertrekpunten' mogen gaan. Vanuit die locatie mogen zij weg uit Afghanistan.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag heeft op Twitter gereageerd. "Samen met 100 landen zullen we ons inzetten Nederlanders en Afghanen die werkzaam zijn geweest voor ons, of gevaar lopen, vrij te kunnen laten reizen naar plekken buiten Afghanistan."

"We verwachten van de taliban dat zij hun garanties nakomen en dat deze groepen vrij kunnen reizen", zegt Kaag.

Reis

Kaag reist komende week af naar regio Afghanistan. "De reis die Kaag gaat maken, staat in het teken van de vraag: hoe krijgen we mensen die op de Nederlandse lijst staan weg uit Afghanistan", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws. 

'Extreem goed nieuws'

Volgens redacteur Martin van Norel, die deze week veel contact had met Afghanen die het niet lukte te vluchten, is dit extreem goed nieuws.

"Ook de groep Afghanen zonder buitenlandse papieren die door Nederland geëvacueerd zouden worden, mag nu het land verlaten. Tot nu wilden de taliban Afghanen zonder buitenlandse papieren niet laten gaan. Dit geldt dus ook voor de tolk Mohammed die in 2010 voor ons werkte in Uruzgan. Hem is het niet gelukt te vluchten via het vliegveld. Hij staat nu doodsangsten uit en is bang door de taliban opgepakt te worden omdat hij voor een hele reeks buitenlandse organisaties en Afghaanse ministeries werkte."

Van Norel besluit: "Hopelijk komt er nu snel een einde aan de ellende van een hele grote groep mensen die deze week een sprankje hoop hadden dat compleet uitdoofde toen de evacuaties stopten."

Bekijk ook: Kathera's ogen werden uitgestoken door de taliban

Bekijk ook: Kathera's ogen werden uitgestoken door de taliban
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appen met een Afghaanse tolk in Kabul: 'Ik wil weg, kun je mij helpen?'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore