Ga naar de inhoud
24 uur per dag thuis

Megastrenge lockdown in Vietnam: 'Militairen doen de boodschappen'

Een militair geeft een voedselpakket aan een oudere vrouw in Vietnam Beeld © Laura Darlington

In Vietnam is de zwaarste lockdown ingegaan sinds het begin van de coronacrisis. Het land is zwaar getroffen door de deltavariant en nog maar weinig mensen zijn gevaccineerd. Mensen mogen hun huis niet uit en het leger is ingeschakeld om voedselpakketten rond te brengen. Een ramp voor kleine ondernemers en migrantenarbeiders. "Zo streng als het nu is, is het nog nooit geweest", zegt de Nederlandse Laura Darlington.

Darlington woont sinds drie jaar in Ho Chi Minhstad, de grootste stad in Vietnam. "Iedereen moet non-stop binnenblijven en als je toch naar buiten gaat, kun je een fikse geldboete krijgen", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ze ziet met lede ogen aan hoe haar bruisende stad met gezellige eetstandjes, is veranderd in een muisstille plek waar armoede nu toeneemt.

Deltavariant

Vietnam bevindt zich momenteel in de vierde golf van het coronavirus. Lange tijd leek het erop dat het land alles onder controle had. Er werd snel en effectief gehandeld in het begin. Volgens de officiële informatie zijn er in 2020 maar 35 mensen overleden aan het virus.

Vietnam
Corona in Vietnam
Vietnam verbiedt handel in wilde dieren vanwege corona

Maar de besmettelijke deltavariant zorgt ervoor dat de ziekenhuizen nu al maanden overvol zijn. Het dodental is inmiddels opgelopen tot bijna 10.000 en steeg de afgelopen week met gemiddeld 256 per dag. Eerdere maatregelen bleken niet te werken en daarom is er nu een volledige lockdown, in de hoop dat dit verdere verspreiding kan tegenhouden.

Militairen delen voedsel uit

"Je mag alleen nog in uiterste noodgevallen je huis uit. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dokter." Even naar de supermarkt gaan valt daar niet onder, daar is nu onder andere het leger voor ingezet. Darlington moet aan de lokale autoriteiten doorgeven welke groenten, fruit en bijvoorbeeld wat voor vlees ze nodig heeft. En dan gaan militairen voor haar regelen dat ze het eten in huis krijgt. 

"Dat gaat voor de hele wijk tegelijk en die militairen zetten dan de voedselpakketten aan het begin van de straat neer. Daar gaat dan één iemand uit ons appartementencomplex naartoe om het op te halen. Het is een enorme logistieke operatie en ik heb er echt bewondering voor hoe ze dat organiseren."

Gezondheidszorg bezweken

Met gemiddeld bijna 70.000 nieuwe gevallen van corona, hebben de ziekenhuizen het zwaar. "De gezondheidszorg is compleet bezweken", vertelt de Nederlandse.

Ze geeft Engelse les op een taalinstituut en een 15-jarige student van haar zet zich in als vrijwilliger voor het veldhospitaal dat in haar school opgezet is. "Ze neemt sneltesten af en zamelt voedselpakketten in rond te brengen bij mensen. Ze was best wel verslagen, omdat ze continu ambulances om zich heen hoorde en veel mensen die ze kent moesten naar het ziekenhuis. Maar nu is ze dus blij om iets te kunnen doen, om te kunnen helpen. Echt geweldig, dat zo'n jong meisje met zoveel kracht daarover vertelt en zich hiervoor inzet."

Vaccins

Een van de redenen van de nieuwe uitbraak van corona in Vietnam, is de lage vaccinatiegraad. Vorig jaar zag de regering weinig urgentie om de levering van coronavaccins veilig te stellen. Er waren immers maar weinig coronagevallen en het zou financieel riskant zijn om flink in te kopen. 

Nu het aantal besmettingen en het aantal doden de laatste maanden zoveel is toegekomen, probeert Vietnam versneld vaccins te krijgen, maar dat is lastig. Het COVAX-programma waar ze zich voor hebben aangemeld, loopt erg achter met de leveringen. Dit raakt veel landen, maar Vietnam op dit moment in het bijzonder. Juist doordat er eerder zo weinig besmettingen waren, kregen andere landen toen voorrang. Nu komen de vaccins mondjesmaat binnen. Maar, veel te laat dus, vindt Darlington. In Vietnam is op dit moment nog maar 2 procent van de 96 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Het land is bezig met het ontwikkelen van een eigen vaccin, maar dat is nog niet goedgekeurd.

Afgelopen week stuurde de premier van Vietnam nog een brief naar de WHO om te vragen om Vietnam prioriteit te geven in het COVAX-programma. Wetenschappers zijn bang dat het land anders het nieuwe epicentrum wordt van de deltavariant.

Andere Aziatische landen

Ook de landen rondom Vietnam hebben te maken met hoge besmettingsaantallen en doden als gevolg van de deltavariant. In zowel Maleisië, Thailand als de Filipijnen overleden afgelopen week ongeveer 1500 mensen aan het virus. In Indonesië ligt dat aantal op 6201.

Wat betreft vaccineren is er een wat wisselender beeld. In Thailand is nu iets meer dan 9 procent volledig gevaccineerd, in Indonesië en de Filipijnen ongeveer 12 procent en Maleisië is een stuk verder met ongeveer 44 procent.

Voor Darlington is het vervelend dat ze de hele dag binnen moet zitten, maar ze maakt zich meer zorgen om anderen dan om zichzelf. "Ik kan gewoon vanuit mijn huis online blijven lesgeven. Maar veel mensen zijn door deze strenge lockdown alles kwijt."

Leeg en verlaten

De Nederlandse woont in het bruisende centrum van Ho Chi Minhstad, maar op de foto's vanaf haar balkon zien de straten er nu leeg en verlaten uit. "Ik zie de mensen strijden in mijn wijk, ik zie het gebeuren. Normaal gesproken zijn er allemaal van die kleurrijke stalletjes met eten, waar ik bijvoorbeeld lekkere mie haal. Dat is allemaal van de straten af  nu. Die mensen hebben nu geen inkomen. Het is zo ongelooflijk stil."

Daarnaast is er ook een groot probleem met de migrantenarbeiders die vanuit dorpen en kleine steden naar Ho Chi Minhstad toekomen voor werk. Die mochten de stad niet meer uit, omdat de regering bang was dat het virus zich dan nog meer zou verspreiden. "Maar de mensen hebben nu ook geen baan meer hier. Ze hebben dus geen geld meer voor eten en voor de huur en sommige zijn zelfs dakloos geworden."

Kleurrijk en dynamisch

Darlington noemt de lockdown beangstigend, vooral omdat het de samenleving compleet ontwricht. "In het begin was het vooral bevreemdend en had ik een soort gevangenisgevoel. Maar nu maak ik me echt zorgen om die kwetsbare groep mensen. Wie zorgt er voor hen? Armoede is echt een groter probleem aan het worden hier in Vietnam."

"Het is zo verdrietig om te zien  dat een stad die zo kleurrijk en dynamisch is, nu helemaal plat ligt en dat zoveel mensen hun baan kwijtraken. Dat gaat me echt aan het hart. Engelse les is booming business, omdat het land juist de afgelopen jaren zo vooruit ging en mensen de taal wilden leren voor bijvoorbeeld internationale handel. Het is een prachtig land om te wonen en werken, maar nu is het helaas een beetje moeilijk. Ik hoop echt dat het bruisende van Ho Chi Minhstad terugkomt."

Bekijk ook: Indonesië gaat gebukt onder deltavariant

03:26
"Pijnlijk om mijn vader zo te zien."