Noodtoestand uitgeroepen

Tienduizenden Amerikanen op de vlucht voor orkaan Ida: 'Deze wordt erger dan Katrina'

29 augustus 2021 09:02
Vele Amerikanen rijden naar het noorden vanwege de naderende orkaan. Beeld © ANP

Tienduizenden Amerikanen zijn op de vlucht geslagen vanwege de naderende orkaan Ida. Verwacht wordt dat die komende nacht in Louisiana aan land komt. Er worden windstoten van 225 kilometer per uur verwacht.

Voor de kustgebieden van Louisiana geldt een bevel tot evacuatie. Ook proberen veel vakantiegangers weg te komen, wat gisteren tot lange files leidde op de snelwegen, te zien op onderstaande beelden:

De autoriteiten melden dat Ida een 'extreem gevaarlijke' orkaan van categorie 4 wordt, die 'levensbedreigende overstromingen' en 'catastrofale windschade' kan veroorzaken. Ook wordt verwacht dat Ida gepaard gaat met windstoten en stortbuien.

De gouverneur van de staat Louisiana, met als grootste stad New Orleans, waarschuwde dat de orkaan mogelijk de zwaarste is die de staat treft sinds 1850. Hij riep de noodtoestand uit en verzocht alle inwoners uiterlijk gisteravond een veilig heenkomen te hebben gezocht.

16 jaar na Katrina

Sommige experts denken zelfs dat Ida zwaarder wordt dan Katrina. Die orkaan verwoestte in 2005 een groot deel van New Orleans. De 1833 doden en meer dan 150 miljard dollar schade werden vooral veroorzaakt door overstromingen, door de stormvloed en de enorme hoeveelheid regen. Juist daar schuilt het gevaar bij Ida.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

16 jaar na Katrina: nieuwe orkaan Ida gaat New Orleans treffen

Weermodellen houden rekening met een stormvloed tot maximaal 4,5 meter. En met 300 tot 400 millimeter regen in korte tijd, een hoeveelheid die in Nederland gemiddeld in een half jaar valt. Maar er is zelfs een scenario dat uitgaat van meer dan 1000 millimeter regen. Ook bestaat de kans dat Ida toch onverwacht krachtiger wordt dan categorie 4.

President Biden heeft hulp toegezegd aan de staten die te maken krijgen met de orkaan.

Bekijk ook: Dit is waarom het orkaanseizoen steeds langer en heftiger wordt

In deze video uit 2020 leggen we je uit waarom orkanen steeds vaker voorkomen. En waarom ze heftiger zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore