Hulp voor Afghanen

Frankrijk en Groot-Brittannië willen 'safe zone' in Kabul

29 augustus 2021 07:13 Aangepast: 29 augustus 2021 07:35
Afghanen die het wel gelukt is om op het vliegveld in Kabul te komen, staan te wachten op hun vlucht. Beeld © AFP

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een zogenoemde 'safe zone' instellen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, van waaruit humanitaire hulp voortgezet kan worden onder bescherming van de Verenigde Naties.

De twee landen zullen daarvoor morgen een resolutie indienen als er een spoedberaad is van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, kondigt de Franse president Emmanuel Macron aan.

Taliban onder druk zetten

"Dit is erg belangrijk. Dit zou een kader bieden voor de Verenigde Naties om in noodgevallen op te treden", zegt Macron tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche. Een dergelijke veilige zone in Kabul maakt het volgens de president ook mogelijk om als internationale gemeenschap de radicaalislamitische taliban, die de macht in Afghanistan hebben gegrepen, onder druk te blijven zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Amerikaanse aanval Kabul op vermoedelijke zelfmoordterroristen

Frankrijk heeft vrijdag zijn evacuatiemissie in Kabul beëindigd. Aan die van het Verenigd Koninkrijk kwam zaterdag een eind. Macron zei eerder dit weekend dat er gesprekken met de taliban worden gevoerd om Afghanen die gevaar lopen te 'beschermen en repatriëren' als ook de Amerikanen op 31 augustus uit het land vertrokken zijn.

De Franse president hoopt daarbij op de hulp van Qatar, dat goede banden onderhoudt met de taliban.

Bekijk ook: Duizenden Afghanen op het vliegveld

Tot afgelopen donderdag was dit de situatie op het vliegveld van Kabul

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore