Aanval aangekondigd

Biden zweert wraak op IS-K: dit is wat we kunnen verwachten

27 augustus 2021 20:13 Aangepast: 28 augustus 2021 00:32
Een talibanstrijder bij de puinhoop van de bomaanslag op het vliegveld van Kabul. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden belooft dat terreurgroep IS-K zal boeten voor de aanslag op het vliegveld in Kabul. "Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten betalen." Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt vijf vragen over de mogelijke vergelding op IS-K.

1. Hoe zal de VS terugslaan?

President Biden kondigt aan dat het Pentagon plannen maakt voor een actie tegen IS-K, de Afghaanse tak van de Islamitische Staat. Die heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het bloedbad bij het vliegveld van Kabul. "We zullen antwoorden met kracht en precisie", aldus Biden. Bekijk hier zijn reactie:

2. Wat zal het doelwit zijn?

In een speech omschreef Biden mogelijke doelwitten in Afghanistan: 'de middelen, het leiderschap en de faciliteiten' van de groep. Hoogstwaarschijnlijk zal het gaan om een aanval uit de lucht, door middel van een vliegtuig of een drone. De president heeft beloofd om al zijn militairen op 31 augustus uit het land te halen en zal dus proberen te voorkomen dat de wraakactie door Amerikaanse soldaten of commando's in persoon moet worden uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afghaanse IS-K eist aanslag op vliegveld Kabul op: 'Ze zijn tot een hoop in staat'

3. Is het moeilijk om te achterhalen waar IS-K zit?

Daar lijkt het op. Het is niet alsof de groep een stad of een gebied van Afghanistan in handen heeft. De aanhangers wonen mogelijk tussen gewone Afghanen. Dus moet er via inlichtingendiensten gezocht worden naar adressen waar de groep actief is. Aan de andere kant: die diensten hadden van tevoren goede informatie over de naderende aanslag, dus mogelijk hebben zij ingangen bij de groep. 

4. Wanneer kunnen we een actie verwachten?

Pas nadat de evacuatie afgerond is, is de verwachting. Biden wil voorkomen dat nog aanwezige Amerikanen in gevaar worden gebracht. Mogelijk wordt er onderhandeld met de buurlanden van Afghanistan, die zullen moeten toestaan dat een Amerikaans vliegtuig over hun grondgebied vliegt om de militaire missie uit te voeren. Tenzij de VS het weer zonder instemming van betrokken landen wil doen, zoals het land ook deed toen het Osama Bin Laden uitschakelde op Pakistaans grondgebied, zonder Pakistan in te lichten. 

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Vliegtuig met ambassadeur en laatste militairen geland in Eindhoven

5. Zal zo'n tegenaanval niet leiden tot nog meer geweld in de regio?

Biden zal een krachtig signaal willen afgeven dat de woede onder Amerikanen duidelijk maakt, maar tegelijkertijd aangeven dat het daarbij blijft. Diplomaten zullen die boodschap versterken. Met als ondertoon: we willen niet weer een oorlog ingezogen worden. Een beetje vergelijkbaar wat met president Trump in 2017 deed: hij gooide een immense bom op Syrische grotten waar IS zich verschuilde, maar liet weten geen aanhoudend conflict te willen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore