Windstoten van 225 kilometer per uur

16 jaar na Katrina: nieuwe orkaan Ida gaat New Orleans treffen

28 augustus 2021 08:44 Aangepast: 28 augustus 2021 11:46

Zestien jaar nadat orkaan Katrina in de Amerikaanse staat Louisiana een spoor van vernieling aanrichtte, zetten inwoners zich nu schrap voor zo'n zelfde krachtige orkaan. Orkaan Ida komt morgen aan in New Orleans. Wordt het net zo heftig als in 2005?

Ida was gisteren nog een tropische storm, maar is inmiddels dus een orkaan. De storm neemt in kracht toe. "En dat is slecht nieuws voor een deel van de zuidkust van de Verenigde Staten", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar.

De autoriteiten melden dat Ida een 'extreem gevaarlijke' orkaan van categorie 4 wordt, die 'levensbedreigende overstromingen' en 'catastrofale windschade' kan veroorzaken.

Noodtoestand in Louisiana

De gouverneur van de staat Louisiana, met als grootste stad New Orleans, heeft dan ook al de noodtoestand uitgeroepen. Alle inwoners aan de kust moeten uiterlijk vanavond een veilig heenkomen hebben gezocht. De gouverneur vreest dat Ida een krachtige orkaan wordt, omdat de omstandigheden daarnaar zijn.

Het pad van de orkaan de komende dagen. Het pad van de orkaan de komende dagen.

Dat denkt ook Brian Verhoeven van Buienradar. Een zeewatertemperatuur van 27 graden of meer is nodig voor de vorming van een orkaan.

In de Golf van Mexico tussen Cuba en New Orleans is de temperatuur al veel hoger, zegt Verhoeven: "De laagste temperatuur is al zo’n 28 graden. Hoe noordelijker je komt (in de richting van de VS) hoe warmer het water. Tegen de zuidkust van de VS is het water zelfs zo’n 31 graden Celsius."

Zeewatertemperaturen, links op het kaartje de Golf van Mexico Zeewatertemperaturen, links op het kaartje de Golf van Mexico

Ook andere factoren zijn gunstig om Ida sterker en sterker te maken. De verwachting nu is dat Ida een orkaan wordt van de vierde categorie, met windsnelheden tot 225 kilometer per uur.

Orkaan Katrina was zestien jaar geleden categorie 5, de hoogste categorie. Maar de 1833 doden en meer dan 150 miljard dollar schade werden vooral veroorzaakt door overstromingen, door de stormvloed en de enorme hoeveelheid regen.

Ida kan gevaarlijker worden dan nu verwacht

En daar schuilt ook het gevaar bij Ida. Weermodellen houden rekening met een stormvloed tot maximaal 4,5 meter. En met 300 tot 400 millimeter regen in korte tijd, een hoeveel die in Nederland gemiddeld in een half jaar valt. Maar er is zelfs een scenario dat uitgaat van meer dan 1000 millimeter regen. Ook bestaat de kans dat Ida toch onverwacht krachtiger wordt dan categorie 4. Er is dus nog veel onzeker, maar dat het gevaarlijk kan worden is duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook naar deze uitleg uit 2020

Orkaanseizoen wordt steeds langer en heftiger, dit is waarom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore