Langdurige Covid

'Helft coronapatiënten in ziekenhuis houdt jaar na opname klachten'

27 augustus 2021 06:04 Aangepast: 27 augustus 2021 06:11
Beeld © ANP

Ongeveer de helft van de coronapatiënten die vanwege een besmetting zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog last van zeker één hardnekkig symptoom van het virus.

In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid, blijkt uit een Chinese studie die gepubliceerd is in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Langdurige Covid

Onderzoekers volgden een jaar lang 1276 patiënten die begin 2020 in de Chinese stad Wuhan in het ziekenhuis lagen na een coronabesmetting. Het ging om mensen die zo ziek waren dat ze naar het ziekenhuis moesten en zuurstof kregen (in 75 procent van de gevallen), maar niet op de intensive care terechtkwamen.

Volgens The Lancet is het daarmee de grootste studie naar de gevolgen van de zogenoemde langdurige Covid ('long Covid') tot nu toe.

Bekijk ook - Meike (22) heeft long covid: 'De afgelopen anderhalf jaar was vreselijk'

Ruim een kwart van de 16- tot 24-jarigen die corona heeft gehad, heeft drie maanden later nog steeds klachten. Ook Meike van 22 heeft long Covid. Ze kampt al anderhalf jaar met klachten en gaat maar langzaam vooruit.

Kortademigheid, depressies

Eén op de drie patiënten is een jaar na de besmetting nog altijd kortademig. De onderzoekers concludeerden dat hoe ernstiger het ziekteverloop was, hoe groter de kans dat mensen langer last hielden van symptomen. Psychische problemen zoals depressies kwamen twaalf maanden na de besmetting zelfs vaker voor dan zes maanden na de besmetting, blijkt uit de studie.

Volgens The Lancet laat het onderzoek zien dat autoriteiten aandacht moeten blijven houden voor patiënten met langdurige Covid. "Dit is een medische uitdaging van de hoogste orde", schrijft het tijdschrift.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Faya (7) is al maanden bekaf: zeldzaam, maar ook kinderen kampen met long covid

Eerder onderzoek liet zien dat ruim 6 procent van de Britten die besmet raakten met het coronavirus, kampte met langdurige gevolgen. In Nederland schatte Patiëntengroep Long Covid Nederland het aantal langdurige Covid-patiënten onlangs op 100.000. Dat zou neerkomen op bijna 6 procent van het tot nu toe geregistreerde aantal besmettingen.

Bekijk ook - Dit is long covid: geheugenproblemen, vermoeidheid en twijfels over werk

Voordat Bennie (51) corona kreeg was hij een hardwerkende en sportieve man. Nu is hij blij dat hij weer meer dan 30 meter kan lopen en een balletje op de golfbaan kan slaan. Bennie is niet de enige.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore