Tientallen doden

Meer dan 70 doden bij bloedbad in Kabul, vrees voor meer aanslagen

27 augustus 2021 05:22 Aangepast: 27 augustus 2021 06:20
Veel slachtoffers van de aanslag op het vliegveld van Kabul zijn opgenomen in een ziekenhuis. Beeld © AP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt er rekening mee dat er meer aanslagen bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul zullen volgen. 

De Amerikaanse generaal Frank McKenzie vreest dat terreurgroep IS opnieuw zal toeslaan. Bij de aanslag gisteren kwamen volgens het Afghaanse ministerie van Gezondheid zeker 60 Afghanen om het leven en 13 Amerikaanse militairen. 

Raketten en autobommen

"We geloven dat ze deze aanvallen willen voortzetten en we verwachten dat deze aanvallen zullen doorgaan, wij doen er intussen alles aan om daar klaar voor te zijn", aldus McKenzie. Hij voegde eraan toe dat hij rekening houdt met raketten die op de luchthaven worden afgevuurd en autobommen. "Toch denk ik dat we onze missie kunnen voortzetten", zei hij over de intentie om de 1000 resterende Amerikanen in Afghanistan te evacueren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, noemde de bomaanslag een 'verwoestende herinnering aan de gevaarlijke omstandigheden' waarin Amerikaanse militairen en diplomaten moeten opereren. Er zijn volgens Blinken inmiddels meer dan 100.000 mensen uit Kabul geëvacueerd sinds de taliban de macht grepen. De Amerikaanse president Joe Biden sprak in een toespraak van 'een moeilijke dag'. "Deze militairen gaven hun leven om het leven van anderen te redden, zij zijn helden." 

Biden waarschuwde de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag. "Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten betalen."

Bekijk ook: 'IS kon heel dicht bij Amerikanen komen'

Vlak voor het vertrek van het Amerikaanse leger zijn er toch nog Amerikaanse soldaten gedood in Afghanistan. Er werd al uren gesproken over een mogelijke aanslag door de lokale IS-beweging. De VS wist dat niet te voorkomen.

Verachtelijke aanval

Vanuit de hele wereld komen geschokte reacties op de aanslag. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron de families van de Amerikaanse en Afghaanse slachtoffers gecondoleerd. Hij roemt de 'heldhaftige acties van degenen die in Kabul zijn om de evacuaties uit te voeren'.

Ook elders in Europa wordt steun betuigd. De Spaanse minister-president Pedro Sánchez zei dat de 'hele internationale gemeenschap meeleeft met de Afghanen'. De Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelde de 'verachtelijke en afschuwelijke aanval op weerloze mensen die vrijheid zoeken' en de Poolse president Andrzej Duda spreekt van een 'laffe daad'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Appen met een Afghaanse tolk in Kabul: 'Ik wil weg, kun je mij helpen?'

Gruwelijk terrorisme

De Canadese premier Justin Trudeau zei dat 'zijn hart brak voor de bevolking van Afghanistan'. Hij beloofde er alles aan te doen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen in zijn land. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak van een 'verachtelijke aanval op veel onschuldige families die gewoon veiligheid zochten vanwege de ongelooflijk moeilijke en kwetsbare situatie in Afghanistan'.

Door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is 'de gruwelijke aanval' met 'de sterkste bewoordingen' veroordeeld. Hetzelfde ministerie van Saudi-Arabië schrijft dat de aanslagen 'onverenigbaar zijn met alle religieuze principes en menselijke waarden'. Egypte spreekt van 'gruwelijk terrorisme'.

Bekijk ook - Bellen, zweten, bellen: de weg van Milads vader naar de laatste evacuatievlucht

Milads vader, Hamid, vertrok eerder deze week met een bus naar het vliegveld van Kabul. Hij wilde terug naar Nederland. Hij werd een dag lang vastgehouden door de taliban, waardoor het lang onzeker was of hij de vlucht naar Nederland zou halen.

Rutte: enorme tragedie

Ook de Nederlandse demissionaire minister-president Mark Rutte heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag. "Afschuwelijke berichten", schreef de premier. "Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tientallen doden bij aanslag Kabul, onder wie 13 Amerikaanse militairen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore