Schoten gehoord

Tientallen doden bij aanslag Kabul, onder wie 13 Amerikaanse militairen

26 augustus 2021 15:45 Aangepast: 27 augustus 2021 04:52
Beeld © AFP

Bij het vliegveld van Kabul hebben dicht bij elkaar twee explosies plaatsgevonden. Daarbij zijn zeker 72 doden gevallen, onder wie 13 Amerikaanse militairen. Nog eens 140 mensen zouden gewond zijn geraakt, berichten internationale media. De Amerikaanse zender CBS News meldt zeker negentig doden, onder wie ook vrouwen en kinderen.

De aanslag kwam enkele dagen voor het geplande vertrek van de laatste Amerikanen uit Afghanistan. Ze waren er bijna twintig jaar in de strijd tegen terreur.

'We zullen jullie niet vergeven'

De Amerikaanse president Joe Biden sprak in een toespraak vanuit het Witte Huis van een 'moeilijke dag'. "Deze militairen gaven hun leven om het leven van anderen te redden, zij zijn helden." Biden waarschuwde de verantwoordelijken voor de dodelijke aanslag. "Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet vergeten, wij zullen jullie laten betalen."

Media spreken over de eerste Amerikaanse doden in Afghanistan sinds de machtsovername door de radicaalislamitische taliban eerder deze maand. Het zouden zelfs de eerste Amerikaanse gesneuvelden in ruim 1,5 jaar zijn in het land en de grootste aanslag sinds 2011. In deze video vertelt een ooggetuige over de aanslag:

Er werd al uren gesproken over de mogelijkheid van een aanslag, toch wist de VS die niet te voorkomen. Zelfmoordterroristen zijn erin geslaagd ontzettend dicht bij de troepen te komen. Voor de VS is dat een enorme klap en president Biden moet zich hier ongetwijfeld voor verantwoorden, zegt RTL Nieuws-correspondent in de Verenigde Staten, Ruben Leter in deze video:

Kleine terreurgroep

Leden van de Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (IS-K) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. De IS-K is een kleine terroristische groep uit het oosten van het land. De groepering motiveert de aanslag met kritiek op de samenwerking tussen de Amerikanen en de taliban bij de grootscheepse evacuatie-operatie uit Kabul. Die wordt door de VS gecoördineerd.

De taliban veroordelen de aanslag en stellen dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen een belangrijke reden voor deze terreur is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afghaanse IS-K eist aanslag op vliegveld Kabul op: 'Ze zijn tot een hoop in staat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore