Ga naar de inhoud
Terreurdreiging

Nederland roept mensen in Afghanistan op niet naar vliegveld te komen

Beeld © ANP

Nederland waarschuwt mensen in Afghanistan op dit moment niet naar het vliegveld van Kabul te komen. De situatie bij de luchthaven is te gevaarlijk en de toegangspoorten zijn gesloten.

Het ministerie roept mensen op om naar een veilige locatie te gaan. 

Eerder waarschuwden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië burgers in Afghanistan al in vergelijkbare bewoordingen.

Vrees voor aanslag

Waarom het niet veilig is, is niet bekend. De afgelopen dagen zei de Amerikaanse president Joe Biden wel meerdere keren te vrezen voor een aanslag van de Afghaanse tak van terreurorganisatie IS bij het vliegveld.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: dringend meer plek nodig voor asielzoekers, locaties snel vol

Terreurdreiging

CNN meldt op basis van een anonieme overheidsbron dat er 'zeer specifieke aanwijzingen' zijn dat terreurorganisatie IS meerdere aanslagen bij het vliegveld zou voorbereiden. Ook de Britse minister van Defensie laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hij zegt 'zeer, zeer geloofwaardige' inlichtingen te hebben' dat er aanslagen worden voorbereid op de mensenmassa bij het vliegveld.  

In de Amerikaanse veiligheidswaarschuwing staat dat mensen alert moeten zijn op hun omgeving, vooral in mensenmassa's. Ook moeten ze een plan maken voor noodsituaties.

Nog
Lees ook:
Nog één week om te vluchten uit Afghanistan, daarna is voor achterblijvers alles onzeker