Seksuele uitbuiting

Blote baby van albumhoes Nevermind klaagt Nirvana aan

25 augustus 2021 10:32 Aangepast: 25 augustus 2021 13:55
De albumcover van Nirvana's Nevermind Beeld © DGC Records

De blote baby die te zien is op de iconische albumhoes Nevermind van Nirvana, is niet blij met de foto waarop niets aan de verbeelding wordt overgelaten. 30 jaar na dato klaagt Spencer Elden de band aan voor seksuele uitbuiting.

Elden beweert dat de afbeelding uit 1991 kinderporno is. Volgens hem was er beloofd dat hij bedekt zou worden met een sticker, maar is dat er nooit van gekomen. 

Nevermind was het tweede studioalbum van Nirvana. Het album zorgde ervoor dat de Amerikaanse band wereldwijd bekend werd. Op de cd staat onder meer de grote hit 'Smells Like Teen Spirit'. 

Geen toestemming

Maar de baby op de cover zou destijds geen toestemming hebben gegeven voor de foto, omdat hij slechts een paar maanden oud was. Ook zouden zijn ouders nooit iets hebben ondertekend waarin zij toestemming gaven om het beeld te gebruiken. Wel zijn de ouders betaald. Ze zouden 200 dollar (omgerekend 170 euro) hebben gekregen voor de foto. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouderlijk huis Kurt Cobain wordt museum

Volgens documenten die entertainmentwebsite TMZ in handen zou hebben, beweert Elden dat de band er niet in geslaagd is om hem te beschermen. Hij zegt seksueel uitgebuit te zijn.

Zijn advocaat laat weten dat hij permanente schade zou hebben opgelopen. "Inclusief emotionele problemen die zich ook fysiek uiten, levenslang verlies van z’n inkomenscapaciteit en het verlies van levensvreugde."

Schadevergoeding

Daarom eist Elden een schadevergoeding van minstens 130.000 euro van elk van de nog overgebleven leden van Nirvana, de fotograaf en de platenlabels die bij het maken van de foto betrokken waren.

De bandleden en het platenlabel hebben vooralsnog niet gereageerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Post Malone brengt vanuit huis eerbetoon aan Nirvana

Toch leek Elden voorheen best trots op de foto. Hij dook verschillende keren het zwembad in om de albumcover na te maken.

Maar in 2016 leek hij van gedachten te veranderen. Toen vertelde toen hij aan de Australische GQ best kwaad te zijn dat hij destijds geen keuze had gekregen. "Het is verdomd raar", zei hij toen. "Het is net als die droom waarin je naar school gaat zonder kleren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore