Virus elimineren

Forse kritiek op lockdown, maar Nieuw-Zeeland geeft nog niet op

25 augustus 2021 11:46 Aangepast: 25 augustus 2021 11:49
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern tijdens de dagelijkse persconferentie. Beeld © ANP

Vanwege één coronabesmetting ging Nieuw-Zeeland vorige week in een zeer strenge lockdown. "Deze aanpak zorgt overal ter wereld voor gefronste wenkbrauwen, maar we hebben eerder laten zien dat het werkt", legt een Nieuw-Zeelandse topepidemioloog uit. "Al haal ik pas opgelucht adem als we van het virus verlost zijn."

Premier Jacinda Ardern besloot een week geleden dat Nieuw-Zeeland, voor het eerst in ruim een jaar, volledig in lockdown zou gaan. Inwoners hebben al hun vrijheden in één klap in moeten leveren. Het hele land is hermetisch afgesloten en iedereen blijft thuis. "Blijf thuis en red levens", vertelt Ardern dagelijks in een coronapersconferentie.

'Het gaat tegen je gevoel in'

"Deze aanpak gaat tegen je gevoel in", legt de Nieuw-Zeelandse topepidemioloog Michael Baker uit aan RTL Nieuws. "Elders in de wereld verscherpen ze de maatregelen pas als het aantal besmettingen oploopt. Hier gaat het hele land in lockdown vanwege één besmetting. We beginnen met de allerstrengste maatregelen, in de hoop het virus zo opnieuw te elimineren."

Besmette reiziger

Nieuw-Zeeland ging vorig jaar, aan het begin van de coronapandemie, zes weken in een strenge lockdown en sloot de landsgrenzen. Daardoor werd het virus geëlimineerd en waren coronamaatregelen nauwelijks nodig. Wel moeten mensen die het land binnen willen komen verplicht 14 dagen in quarantaine in een hotel.

Op enkele kleine uitbraken na wist Nieuw-Zeeland het virus buiten de deur te houden. Maar experts waarschuwden er al voor dat het risico door de deltavariant steeds groter werd.

Eerder deze maand bracht een reiziger vanuit de Australische stad Sydney de deltavariant van het virus naar Nieuw-Zeeland. Vervolgens sprong het virus over op een inwoner van het land, waardoor Nieuw-Zeeland nu kampt met de grootste uitbraak in een jaar.

Dat heel Nieuw-Zeeland nu gedwongen thuiszit terwijl het leven in de rest van de wereld steeds vrijer wordt, zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Zo zegt de Australische premier Scott Morrison dat het land 'niet voor eeuwig in een grot kan blijven zitten om aan de deltavariant te ontkomen'.

'Niet voor altijd in lockdown'

Premier Ardern trekt zich weinig van de kritiek aan. "We kunnen niet voor altijd in lockdown blijven, maar zijn dat ook helemaal niet van plan", vertelde ze. "We maken onze eigen beslissingen over hoe we met deze crisis omgaan." Uit een recente peiling van Nieuw-Zeelandse media blijkt dat een ruime meerderheid van de bevolking achter de plannen van de premier staat.

De Nieuw-Zeelandse epidemioloog Michael Baker pleitte vanaf het begin voor eliminatie van het virus. De Nieuw-Zeelandse epidemioloog Michael Baker pleitte vanaf het begin voor eliminatie van het virus.

Een kans

Ook epidemioloog Baker denkt dat Nieuw-Zeeland nog een kans maakt om het virus opnieuw te elimineren, want de lockdown lijkt te werken. "Al kan niemand in de toekomst kijken, je weet niet wat het virus doet", geeft hij toe. 

"De eliminatiestrategie was tot nu toe een groot succes", vertelt Baker. In Nieuw-Zeeland overleden in totaal 26 mensen aan de gevolgen van het virus. Dat zijn zo'n 5 doden per miljoen inwoners. Ter vergelijking: in Nederland overleden zo'n 1000 mensen per miljoen inwoners aan de gevolgen van het coronavirus.

Uit onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat de lockdown in Nieuw-Zeeland strenger is dan coronamaatregelen elders ter wereld, maar daar staat de maandenlange vrijheid tegenover. 

Blokje om

De Nederlandse Anne Groeneveld (28) vertelt vanuit de Nieuw-Zeelandse plaats Wanaka hoe streng de lockdown momenteel is. Ze kreeg bijna een bekeuring van 300 dollar (180 euro) toen ze met haar vriend naar een rustige wijk reed om een rondje te gaan wandelen.

"We wilden even de deur uit, maar werden door een politieagent tegengehouden. Het is de bedoeling dat je in je eigen buurt blijft." Alleen supermarkten, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen zijn tijdens de lockdown geopend, alle andere bedrijven zijn gesloten. "Wij werden tegengehouden toen we met zijn tweeën de supermarkt in wilden, je mag alleen in je eentje naar binnen", vertelt Groeneveld. 

Anne tijdens een wandeling in de Nieuw-Zeelandse plaats Wanaka. Anne tijdens een wandeling in de Nieuw-Zeelandse plaats Wanaka.

Mondkapjesplicht

De strenge lockdown geldt nog zeker tot eind deze week. In Auckland, de grootste stad van het land, gelden de maatregelen tot het einde van de maand.

"Deze uitbraak heeft ook positieve gevolgen", zegt Baker. "Er geldt nu een mondkapjesplicht, mensen moeten verplicht de Corona-app van de overheid gebruiken en vaccinaties zijn toegestaan voor jongeren vanaf 12 jaar oud."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus uitgeschakeld: wat nu? Dat is de vraag in Nieuw-Zeeland

Vaccinaties

Inmiddels zijn één miljoen Nieuw-Zeelanders volledig gevaccineerd en de vaccinatiecampagne in het land komt na een trage start eindelijk op stoom. "Andere landen kregen voorrang omdat de situatie daar veel ernstiger was", vertelt Baker daarover. Omdat alleen het Pfizer-vaccin in het land gebruikt wordt, was er lange tijd niet genoeg voorraad om veel mensen in te enten.

Tegen het einde van het jaar moet iedereen volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, pas dan kan Nieuw-Zeeland volgens Baker overwegen om voor een andere strategie dan eliminatie van het virus te kiezen. "Eerst moeten we proberen corona opnieuw te verslaan. Ik haal pas opgelucht adem als we weer van het virus verlost zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Succesvolle coronastrategie keert zich nu juist tegen Nieuw-Zeeland en Australië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore