Seksueel wangedrag

Voormalig gouverneur Cuomo moet Emmy Award inleveren

25 augustus 2021 03:01
Andrew Cuomo. Beeld © ANP

De oud-gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, moet zijn Emmy Award teruggeven. Cuomo trad twee weken geleden af, nadat uit een officieel onderzoek was gebleken dat hij jarenlang vrouwen seksueel heeft lastiggevallen.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de International Academy, de organisatie die de prijs uitreikt, besloten "zijn naam en elke referentie dat hij de prijs heeft gekregen" uit de annalen te wissen.

Televisieoptredens coronapandemie

Cuomo kreeg de prestigieuze televisieprijs voor zijn televisieoptredens aan het begin van de coronapandemie. Terwijl de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump verwarring zaaide met tegenstrijdige boodschappen en lange tijd de ernst van de situatie ontkende, sprak Cuomo van meet af aan duidelijke taal en legde hij de moeilijke beslissingen die hij nam helder uit aan de inwoners van zijn staat. Dit maakte Cuomo zo populair dat hij zelfs als mogelijke presidentskandidaat werd genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gouverneur New York stapt op na beschuldigingen van seksueel wangedrag

Begin deze maand bleek echter uit een onderzoek van het openbaar ministerie dat Cuomo, die sinds 2010 drie keer werd verkozen, tussen 2013 en 2020 elf vrouwen seksueel heeft lastiggevallen. Daarbij ging het om seksuele intimidatie, ongewenst en ongepast betasten, kussen en knuffelen en om opmerkingen die vermeende slachtoffers "diep vernederend, ongemakkelijk, aanstootgevend of ongepast" noemden.

Opvolger Cuomo

Cuomo ontkende aanvankelijk iets verkeerds te hebben gedaan, maar gaf later toe fouten te hebben gemaakt. "Maar ik heb nooit de intentie gehad een vrouw respectloos te behandelen", voegde hij daar aan toe.

De opvolger van Cuomo, Kathy Hochul, werd gisteren beëdigd. Daarmee werd zij de eerste vrouw die het ambt in New York bekleedt. "Ik wil dat mensen weer in hun overheid kunnen vertrouwen", sprak Hochul in Albany, de hoofdstad van de staat.  

De nieuwe gouverneur van New York, Kathy Hochel, wordt beëdigd. De nieuwe gouverneur van New York, Kathy Hochel, wordt beëdigd.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore