Honderden mensen in Afghanistan

Kabinet vreest niet iedereen op tijd uit Kabul te kunnen halen

24 augustus 2021 22:40
Mensen vlak voor hun evacuatie in Kabul. Beeld © ANP

Het kabinet 'houdt er ernstig rekening mee' dat niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, op tijd uit Afghanistan kan worden gehaald. Er moeten nog honderden mensen worden opgehaald. Daarvoor ontbreekt mogelijk de tijd, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. "Elk uur telt."

De Verenigde Staten hebben afgesproken met de taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan, dat de luchthaven van Kabul tot 31 augustus gebruikt kan worden om mensen te evacueren. Nederland heeft er samen met NAVO-bondgenoten steeds voor gepleit dat die periode wordt verlengd, maar dat lijkt er niet in te zitten.

Met man en macht

In de praktijk moeten de evacuatievluchten mogelijk al eerder stoppen, omdat de Amerikanen zelf ook een paar dagen nodig hebben om hun 6000 manschappen veilig het land uit te krijgen. Er wordt daarom 'onder steeds moeilijkere omstandigheden' met man en macht gewerkt om nog zo veel mogelijk mensen te evacueren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog één week om te vluchten uit Afghanistan, daarna is voor achterblijvers alles onzeker

Sinds vorige week zijn meer dan duizend mensen met evacuatievluchten vertrokken uit Kabul die Nederland als eindbestemming hebben. Van hen zijn er 644 in Nederland aangekomen. Naast het lokale ambassadepersoneel zijn dat bijvoorbeeld tolken en hun gezinnen en Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevonden.

Die laatste groep is overigens aanmerkelijk groter dan verwacht, erkent het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nog altijd zitten er naar schatting honderden Nederlanders in Afghanistan, ondanks een jarenlang negatief reisadvies en een dringende oproep begin deze maand om te vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie grijpt in bij protest opvanglocatie Afghanen Harskamp

De Tweede Kamer gaf het kabinet vorige week opdracht om naast tolken ook andere Afghanen die door hun werk in Nederlandse dienst mogelijk gevaar lopen te evacueren. Er hebben zich inmiddels duizenden mensen gemeld, onder wie fixers van journalisten, mensenrechtenactivisten, juristen en medewerkers van ontwikkelingsorganisaties.

In die groep zijn 250 mensen aangewezen die door hun werk daadwerkelijk een extra risico lopen. "Deze mensen zijn opgeroepen naar het vliegveld van Kabul te komen. Daar worden zij door onze mensen geholpen om binnen te komen voor evacuatie."

Bekijk ook: vertrek uit Kabul, een tocht langs wanhopige lotgenoten

Een grote groep Afghanen die de Britten hebben geholpen is met een militair vrachtvliegtuig uit Kabul vertrokken. Een Britse cameraploeg volgde hun route van de Britse compound naar het vliegveld. Een kilometerslange tocht langs wanhopige lotgenoten.

Nederlandse militairen pikken ook in de Afghaanse hoofdstad Kabul zelf mensen op die geëvacueerd moeten worden. Volgens het kabinet wordt alles op alles gezet om mensen op de luchthaven te krijgen.

"Een deel van de aanwezige militairen assisteert de evacués om het vliegveld te bereiken", staat in een brief van Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (Defensie) en Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Beveiligen Nederlanders

De militairen gaan naar verluidt niet ver de stad in. De hoofdtaak van de militairen is het beveiligen van de Nederlandse diplomaten op het vliegveld, de Nederlandse vliegtuigen en de evacués.

Op het vliegveld zorgen de militairen ervoor dat mensen die geëvacueerd moeten worden, het terrein van de luchthaven ook opkomen. Elke dag staan er vier vluchten van het Nederlandse luchtmacht naar Kabul gepland. Daar is een landingsbaan beschikbaar en de Nederlandse militairen krijgen na een landing een half uur om de mensen in het vliegtuig te krijgen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore