Evacuatie

Amerikanen houden vast aan vertrek uit Kabul op 31 augustus

24 augustus 2021 18:41 Aangepast: 24 augustus 2021 18:47
Een Amerikaanse militair met kind op het vliegveld in Kabul. Beeld © AP

De Amerikanen houden vast aan hun vertrek uit Afghanistan op de geplande 31 augustus, dus over een week. Dat laten Amerikaans autoriteiten weten. De Amerikaanse president Joe Biden besloot daartoe na overleg met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Onder meer Nederland, de Britten en de Duitsers hadden aangedrongen op een langer verblijf om meer evacuaties uit Afghanistan mogelijk te maken na de machtsovername door de radicaalislamitische taliban.

Belangrijke rol evacuaties

De VS spelen een hoofdrol bij de evacuaties omdat zij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul en het luchtruim van Afghanistan controleren. Hierdoor kunnen andere landen hun eigen burgers ophalen en ook Afghanen die de afgelopen jaren hebben samengewerkt met de buitenlandse legers.

Biden wil de deadline van 31 augustus dus aanhouden. Op die dag willen de Amerikanen het land verlaten. De leidende westerse landen, de zogenoemde G7, eisten vandaag dan ook dat de taliban een veilig vertrek van evacués ook na 31 augustus garanderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden belooft Amerikanen en bondgenoten: we krijgen je thuis

De leiders van de G7, onder wie Biden en de Britse premier Boris Johnson, hielden vandaag een videoconferentie over Afghanistan. Johnson zei na afloop dat de G7 een veilig vertrek als de belangrijkste voorwaarde beschouwt.

Geen mensen naar vliegveld

Johnson erkent dat sommige taliban zullen zeggen 'dat ze dat niet accepteren, sommigen van hen zullen hopelijk de zin ervan inzien, omdat de G7 een zeer aanzienlijke invloed heeft, zowel economisch, diplomatiek als politiek'. 

Eerder vandaag werd bekend dat de taliban Afghanen niet meer toestaan naar het vliegveld van Kabul te gaan. Buitenlanders mogen tot en met 31 augustus nog wel naar het vliegveld.

Bekijk ook: de val en wederopstanding van de taliban

Met de verovering van Kabul zijn de taliban weer aan de macht in Afghanistan.

De taliban vroegen de Verenigde Staten om Afghanen niet aan te moedigen het land te verlaten. Zo zouden de VS waardevolle mensen als ingenieurs evacueren en de taliban willen dat dit stopt.

Geen verlenging

De woordvoerder herhaalde ook dat de groepering niet akkoord gaat met een verlenging van de deadline van de evacuaties, die de Amerikanen op 31 augustus hebben gezet.

President Joe Biden wil op deze datum alle Amerikanen teruggetrokken hebben uit Afghanistan en houdt dit ook aan voor de evacuaties. Bondgenoten maken zich zorgen over de deadline, omdat ze vrezen dat ze dan nog niet iedereen uit het land hebben gehaald.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore