Nu de taliban het in Afghanistan weer voor het zeggen hebben, willen veel Afghanen zo snel mogelijk het land uit. Duizenden worden met evacuatievluchten opgehaald. Maar wat doen Afghanen die nu achterblijven? Europese leiders vrezen een herhaling van de Syrische vluchtelingenstroom in 2015.
De toon van nu is anders dan in 2015. Zo was Duitsland toen erg welwillend om Syrische vluchtelingen op te vangen. Op de vlucht voor een grote burgeroorlog beloofde bondskanselier Merkel honderdduizenden een nieuw thuis. 'Wij kunnen het', was haar boodschap.
Afghaanse vluchtelingen krijgen een hele andere boodschap te horen. Armin Laschet, die grote kans maakt om Merkel op te volgen als bondskanselier, liet weten dat Duitsland niet het signaal kan geven dat het iedereen in nood kan opvangen.
De Franse president Macron zit op dezelfde lijn. "Europa kan niet in haar eentje alle gevolgen dragen", vertelde hij tijdens een persconferentie.
Voorbarig
Maar zijn die Europese zorgen over een acute vluchtelingenstroom wel terecht? Volgens Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens is het allemaal te voorbarig.
Zo is er bijvoorbeeld een groot geografisch verschil: Syrië is een buurland van Turkije, Afghanistan ligt er meer dan 2000 kilometer vandaan.
"Stel dat wat afgelopen week is gebeurd nu zorgt voor een enorme migratiestroom. Dan duurt het zeker 40 dagen voor mensen hier in Turkije aankomen.
En dan heb je het over het oosten van het land. Voordat mensen Istanbul of de Griekse eilanden bereiken zijn we echt een heel stuk verder in de tijd."
Daar komt bij dat het op dit moment een stuk lastiger is om Afghanistan uit te komen. De taliban hebben de volledige controle over de grenzen met de buurlanden en zouden mensen die willen vertrekken tegenhouden.
Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, vonden veel Afghanen al eerder onderdak in omliggende landen. Uit angst voor een machtiger wordende taliban maar ook vanwege honger en armoede. In Pakistan verblijven momenteel 1,4 miljoen Afghanen en nog eens 780.000 in Iran.
Opvang in de regio; het is wat Europese leiders het liefste zien gebeuren. Toch ondernemen de afgelopen tijd veel Afghanen de helse tocht naar Turkije. Olaf Koens maakte er bij de Turks-Iraanse grens begin augustus een reportage over.
Afghanen vluchten voor taliban: 'Zodat ze ons niet vermoorden'
Aan de grens tussen Turkije en Iran zag Koens een groot verschil met de Syrische vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Europa vluchtten. "Die mensen hadden vaak nog wel een goede opleiding, kwamen uit de middenklasse en hadden dus ook geld. De Afghanen die ik in Oost-Turkije zag hebben echt helemaal niks."
Te vroeg
Dat maakt de overtocht naar Europa een stuk ingewikkelder. Mensensmokkelaars vragen veel geld, Koens denkt dat veel Afghanen daarom eerst een tijdje in Turkije zullen blijven. "Waarschijnlijk is het voor veel mensen kwestie van het een tijdje uitzitten en proberen wat geld te sparen. Pas op een later moment kunnen ze dan de stap naar Europa maken."
Het is een situatie waar Turkije bepaald niet op zit te wachten. Dat land vangt momenteel 3,6 miljoen Syriërs op. Het land zit volgens Koens niet te wachten op nog veel meer vluchtelingen. "De Turken zeggen: wat er ook gebeurt, wij gaan hier niet voor opdraaien. Maar om te zeggen dat nu hetzelfde gaat gebeuren zoals in 2015, daar is echt nog veel te vroeg voor."
