Deadline

Taliban tegen langere aanwezigheid VS: 'Rode lijn is 31 augustus'

23 augustus 2021 09:16 Aangepast: 23 augustus 2021 11:47
Talibanwoordvoerder Suhail Shaheen Beeld © AFP

De taliban gaan niet akkoord met een eventuele verlenging van de aanwezigheid van buitenlandse troepen op het vliegveld van Kabul. Het antwoord zal 'nee' zijn als de Amerikanen of de Britten om meer tijd vragen. "31 augustus is de rode lijn."

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd in principe de evacuatiemissie op 31 augustus af te ronden en alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan weg te halen. Wanneer hij dat niet nakomt 'verlengt hij de bezetting zonder reden', zegt talibanwoordvoerder Suhail Shaheen tegen SkyNews. 

"Het zal wantrouwen tussen ons creëren", waarschuwt Shaheen. "Als zij beslissen de bezetting voort te zetten, zal dat een reactie uitlokken."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

COA verwacht meer opvanglocaties nodig te hebben voor Afghanen

De Amerikaanse regering en de legerstaf praten over mogelijkheden om ook na 31 augustus Amerikaanse troepen op het vliegveld in Kabul te houden. Biden zei gisteravond 'te hopen dat het niet nodig is' maar 'er is een discussie gaande'.

De VS zet alles in om voor 31 augustus alle Amerikanen uit Afghanistan te halen, maar bondgenoten dringen erop aan dat de Amerikaanse militairen langer op het vliegveld blijven.

Bekijk ook: Laila's vader en broertje zitten vast in Afghanistan

De vader en het broertje van Laila (niet haar echte naam) vertrokken begin deze maand om familie te bezoeken.

Morgen bespreken de leiders van de G7 in een videoconferentie de situatie in Afghanistan. Een van de onderwerpen op de agenda is het opschuiven van de deadline van 31 augustus.

De G7 is een overleggroep van westerse mogendheden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de VS). De EU schuift ook aan maar is officieel geen lid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore