Recordhoeveelheid regen

Honderdduizenden huishoudens VS zonder stroom na storm Henri

23 augustus 2021 01:45
Amerikanen in New Jersey moeten evacueren vanwege storm Henri. Beeld © ANP

De noordoostkust van de Verenigde Staten is gisteravond opgeschrikt door de tropische storm Henri. Uit de eerste berichten blijkt dat zeker 140.000 huishoudens in meerdere Amerikaanse staten zonder stroom zitten. Ook viel er een recordhoeveelheid regen.

De storm kwam aan land in de Amerikaanse staat Rhode Island, maar de gevolgen van Henri zijn ook voelbaar in de staten New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont en New Hampshire. Nederlanders in New York vertelden gisteren aan RTL Nieuws hoe ze zich schrap zetten voor de komst van de storm.

Overstroomde straten

Er werd rekening gehouden met een orkaan, maar naarmate Henri dichter bij de Amerikaanse kust kwam zwakte het af naar een tropische storm. Toch kwamen als gevolg van de storm zeker 140.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

In New York viel in Central Park in één uur tijd bijna 5 centimeter water, meldt The New York Times. Nooit eerder viel er in zo'n korte tijd zoveel regen in het gebied. Automobilisten kwamen vast te zitten vanwege overstroomde straten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders in VS zetten zich schrap voor storm Henri

Het gebeurt niet vaak dat zware stormen zo ver naar het noorden van de VS trekken. De laatste keer dat het gebied werd getroffen door een orkaan was in 1985.

Toen werd het stroomnetwerk op Long Island verwoest, en duurde het weken voor de elektriciteitsvoorziening weer op orde was. De lokale netbeheerder waarschuwde voor de komst van Henri al voor elektriciteitsproblemen.

Noodtoestand

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, die morgen aftreedt na beschuldigingen van seksueel wangedrag, kondigde op zijn één na laatste dag nog de noodtoestand in de staat af.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden riep inwoners van het gebied op om voorzichtig te zijn. Niet alleen de zware regenval, maar ook windsnelheden tot 110 kilometer per uur vormen een gevaar.

Chaos in Tennessee

Intussen kwamen elders in de VS, in de staat Tennessee, gisteren zeker 22 mensen om het leven door overstromingen na zware regenval. Het leger is er ingezet om

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orkaan Henri onderweg richting New York, noodtoestand uitgeroepen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore