Mensenmassa wordt groter

NAVO: zeker 20 doden tijdens evacuaties vliegveld Kabul

22 augustus 2021 13:12
Een man huilt in de chaos bij de luchthaven van Kabul. Beeld © Getty Images

In de chaos bij de luchthaven van Kabul zijn zeker twintig Afghaanse burgers omgekomen. Dat meldt de NAVO. Intussen roept het Amerikaanse leger hun burgers op om niet meer naar de luchthaven te komen, vanwege een mogelijke terreurdreiging.

Wanneer en op wat voor manier de slachtoffers precies zijn gevallen is niet duidelijk. Rond de luchthaven zijn nog altijd duizenden mensen verzameld die wanhopig proberen een plekje te krijgen op een vlucht weg uit Afghanistan. In de drukte worden mensen overlopen of verdrukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw bevalt tijdens evacuatievlucht uit Afghanistan

De afgelopen week zijn meerdere doden in het gedrang gemeld. Eerder vandaag meldde het Britse ministerie van Defensie zeven dodelijke slachtoffers. De taliban spraken van zeker twaalf doden. Waarop de cijfers zijn gebaseerd, is niet duidelijk. Ook zouden enkele mensen door kogels geraakt. 

''De situatie blijft extreem uitdagend, maar we doen alles wat we kunnen om de situatie zo veilig en zeker mogelijk onder controle te houden'', zegt het Britse ministerie. 

Mogelijke terreurdreiging

Daar komt nu nog een mogelijke terreurdreiging bovenop. Gisteren riep de Verenigde Staten aan Amerikaanse burgers op niet meer naar de luchthaven te komen, tenzij ze individuele instructies hadden gekregen van de Amerikaanse overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzet in Afghanistan: taliban verliezen enkele gebieden

Terroristen zouden geen concreet dreigement hebben geuit, maar volgens bronnen binnen de Amerikaanse overheid is er een mogelijkheid dat de groepering aanslagen wil plegen. Daarom werkt het Amerikaanse leger aan alternatieve routes naar het vliegveld van Kabul.

Mensenmassa groeit

Ondertussen lijkt de menigte daar alleen maar groter en wordt het steeds lastiger om in de buurt van het vliegveld te komen. 

Vanuit Nederland gaan er meerdere evacuatievluchten per dag. Bij de evacuaties gaat het om Nederlanders, maar ook om mensen met een andere nationaliteit, zoals Afghanen die gevaar lopen doordat zij voor Nederland of tijdens Nederlandse missies hebben gewerkt.

Vanochtend vroeg is er opnieuw een vliegtuig uit Afghanistan geland op Schiphol met ongeveer 160 mensen aan boord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore