Komt morgen aan land

Orkaan Henri onderweg richting New York, noodtoestand uitgeroepen

21 augustus 2021 20:58 Aangepast: 08 oktober 2021 14:50
Bewoners van de staat Rhode Island proberen hun winkel te beschermen tegen de orkaan. Beeld © ANP

New York en andere plaatsen aan de noordoostkust van de Verenigde Staten maken zich op voor hevig noodweer. Orkaan Henri is over de Atlantische Oceaan onderweg naar het gebied. Naar verwachting komt de orkaan morgen aan land.

Henri kan daarbij harde wind en levensgevaarlijke stormvloeden met zich meebrengen. In Suffolk County, waar de meeste overlast wordt verwacht, kunnen de golven anderhalve meter hoger zijn dan normaal, en kan er zo'n 25 centimeter regen vallen.

Ruim 42 miljoen bewoners moeten rekening houden met problemen. Op veel plekken worden maatregelen getroffen tegen het noodweer. Zo is in verschillende delen van de staat New York de noodtoestand uitgeroepen, waaronder voor de stad New York zelf.

Weken zonder stroom

Het gebeurt niet vaak dat een orkaan zo ver naar het noorden van de VS trekt. De laatste keer was in 1985. Toen werd het stroomnetwerk op Long Island verwoest, en duurde het weken voor de elektriciteitsvoorziening weer op orde was. Als de storm dit keer even hevig is, kan het ook nu minstens een week duren voor het stroomnet weer in orde is, waarschuwt de lokale netbeheerder.

Orkanen Henri (r.) en Grace, te zien op een satellietfoto. Orkanen Henri (r.) en Grace, te zien op een satellietfoto.

Henri is niet de enige orkaan die momenteel over de Atlantische oceaan raast. In Mexico kwamen meerdere mensen om het leven door orkaan Grace. De orkaan trok over de deelstaat Veracruz met windsnelheden van rond de 150 kilometer per uur en met uitschieters tot 200 kilometer per uur. 

De storm veroorzaakt hevige regens en veel wateroverlast. Eerder bracht Grace noodweer in het door een aardbeving getroffen Haïti en in Jamaica.

Bekijk ook: gewonden in Haïti wachten op medische hulp

Gewonde kinderen wachten in de armen van hun ouders op medische hulp. Lang niet iedereen kan worden geholpen. ''Ze kreeg alleen een pijnstiller en stierf vanmorgen in mijn armen. Ik kan niets doen.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore