Aardbeving met kracht van 7,2

Wanhopige Haïtianen stelen voedsel en tenten van hulpkonvooi

21 augustus 2021 09:08
Uit een vrachtwagen werd voedsel gestolen. Beeld © AP

Inwoners van Haïti wachten zo wanhopig op hulp dat ze hulpkonvooien hebben aangevallen. Dat gebeurde in het zuiden van het land. Haïti is hard getroffen door een aardbeving. Sindsdien komt de hulp moeizaam op gang.

Een fotograaf van persbureau AP zagen hoe inwoners van de havenstad Les Cayes een hulpkonvooi aanvielen bij een locatie van het Rode Kruis. Ze namen onder andere slaapmatjes mee die nog gedistribueerd moesten worden. Verderop in de stad werden ook tenten gestolen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental aardbeving Haïti nadert 2200, hulp komt moeizaam op gang

Ook in het nabijgelegen Vye Terre werden hulpgoederen gestolen. Een vrachtwagen van hulporganisatie Food For The Poor werd overlopen door Haïtianen.

Chauffeurs veilig

In de vrachtwagen zat water, rijst, bonen en blikken met worst. "Onze chauffeurs zijn veilig gebleven en de vrachtwagens zijn niet beschadigd geraakt", zegt Food For The Poor. "We kijken nu hoe we door kunnen gaan met ons werk."

Een week na de aardbeving wachten veel inwoners van Haïti nog op hulp. De hulpverlening komt moeizaam op gang.

Haïtianen vechten om een stuk tent. Haïtianen vechten om een stuk tent.

Afgesloten van de bewoonde wereld

De wegen in het gebied zijn onbegaanbaar geworden en dorpen zijn afgesloten van de bewoonde wereld. De hulpverlening werd de afgelopen week verder bemoeilijkt door slecht weer.

Volgens AP verzamelen zich al dagenlang mensen bij locaties met hulpgoederen, maar dit zou de eerste keer zijn dat er op grote schaal goederen gestolen worden.

2100 doden

Door de aardbeving kwamen meer dan 2100 mensen om het leven. Er zijn ook nog altijd honderden vermisten. Ook ziekenhuizen op het eiland bezwijken onder de druk op de zorg:

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore