Ga naar de inhoud
Op weg naar China

Containerschip Ever Given nu wel veilig door Suezkanaal

Beeld © ANP

Het enorme containerschip Ever Given dat in maart bijna een week lang het Suezkanaal blokkeerde, is vanmiddag voor het eerst weer door het kanaal gevaren. Dit keer ging het wel goed.

Het schip werd begeleid door ervaren loodsen en twee sleepboten en is nu op weg naar China.

400 meter lang

De Ever Given is onderweg vanuit het Verenigd Koninkrijk en  deed onderweg ook al Rotterdam aan. Het 400 meter lange schip bevindt zich nu in de Rode Zee. Het was de 22ste keer dat de Ever Given door het Suezkanaal is gevaren.

Het duurde bij de blokkade van het Suezkanaal in maart ongeveer een week voordat het schip konden worden vlotgetrokken: Dat ging toen zo:

Achterkant Ever Given losgetrokken door sleepboten

01:13

In die tijd ontstond een file van honderden schepen en raakte de wereldhandel ontregeld. Een aantal schepen besloot om in plaats van door het Suezkanaal om Afrika heen te varen.

Honderden miljoenen euro's

Pas begin juli verliet het containerschip het Suezkanaal vanwege juridisch gesteggel tussen de eigenaar van de Ever Given en de kanaalautoriteit over een schadevergoeding.

Daardoor lag de Ever Given maanden aan de ketting. Onduidelijk is hoeveel er precies betaald is, maar het zou om honderden miljoenen euro's gaan. 

Rotterdam
Lees ook:
Rotterdam vol scheepsspotters voor Ever Given: 'Ik ben verliefd'