Evacuatie uit Afghanistan

Biden belooft Amerikanen en bondgenoten: we krijgen je thuis

20 augustus 2021 20:47
Beeld © ANP

"We will get you home". Met die woorden beloofde de Amerikaanse president Joe Biden dat er geen enkele Amerikaan in Afghanistan achter hoeft te blijven. Ook bondgenoten en Afghanen die de Amerikanen geholpen hebben, zullen geëvacueerd worden.

Dat zei de president tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. Nu de taliban de macht in Afghanistan hebben gegrepen, moeten er duizenden mensen geëvacueerd worden. De Verenigde Staten hebben de afgelopen week al zo'n 13.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd.

De evacuaties gaan moeizaam, want situatie op het vliegveld is chaotisch. Het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul is al dagen omsingeld door grote groepen wanhopige mensen, die bang zijn voor de talibanstrijders die de macht in Afghanistan hebben overgenomen.

Geen garanties

Biden spreekt van een van de moeilijkste luchtbruggen uit de geschiedenis, en zegt geen garanties te kunnen geven op een goede afloop. "Er kunnen mensenlevens verloren gaan", zei de president.

Eerder deze week waren er korte tijd geen vluchten mogelijk, omdat honderden mensen op de startbaan stonden. In de chaos zijn meerdere mensen om het leven gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos rond evacuatie Nederlanders Kabul: 'We moesten iets oranjes meenemen'

Volgens Biden zal de VS 'alle nodige middelen inzetten om te zorgen dat Amerikaanse burgers en bondgenoten in veiligheid gebracht worden'. De VS is continu in contact met de taliban, om de evacuaties in goede banen te leiden. 

De taliban controleren de toegangswegen naar het vliegveld. Als zij obstakels opwerpen zal dat 'met kracht worden bestreden', zegt Biden. Hij zei dat de taliban tot nu toe hebben meegewerkt omdat dat 'in hun belang' is. Zo nodig kunnen er ook soldaten ingezet worden om mensen naar het vliegveld van Kabul te brengen.

Geen spijt

De president toonde geen spijt over het besluit van de Amerikanen om zich terug te trekken uit Afghanistan. "Er is nog veel tijd voor kritiek als deze operatie voorbij is."

Volgens hem hebben westerse bondgenoten de geloofwaardigheid van de VS niet in twijfel getrokken. Om de aanpak van westerse landen te coördineren volgt volgende week een bijeenkomst van de leiders van de G7-landen. "We zijn verenigd", zei Biden.

Hoe de taliban Afghanistan zo snel weer in handen hebben gekregen, zie je in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore