158 kleine stukjes

Jonge zeeschildpad Thailand gevonden met 60 gram plastic in maag

20 augustus 2021 02:18
De schildpad herstelt in een opvangcentrum voor bedreigde diersoorten. Beeld © DMCRTH / Facebook

Een jonge zeeschildpad die onlangs werd aangetroffen op het strand van het Thaise eiland Phuket bleek maar liefst 60 gram aan plastic in zijn maag te hebben. Het diertje herstelt inmiddels in een opvangcentrum voor beschermde diersoorten.

De schildpad verkeerde in barre conditie en na een röntgenscan bleek waarom: het reptiel had in het vervuilde water van Thailand 158 kleine stukjes plastic ingeslikt, zo meldt Vice World News.

Uit maag gepompt

Het afval, vooral afkomstig van plastic zakken en visnetten, werd na het maken van de scan uit het maagje van het dier gepompt. Op foto's van de Thaise kustwacht op Facebook is te zien hoe het spul samen een hoopje van 60 gram vormt.

De 'vangst' uit de maag van de schildpad. De 'vangst' uit de maag van de schildpad.

De schildpad wordt momenteel met behulp van een slangetje gevoerd, totdat het beestje sterk genoeg is om op eigen kracht weer te kunnen eten. 

Grote vervuiler 

Volgens Vice is Thailand een van de grootste plastic vervuilers te wereld. Jaarlijks zou er tussen de 30.000 en 40.000 ton aan plastic in het water worden gedumpt. Het land heeft wel verbetering beloofd, bijvoorbeeld door vorig jaar het gebruik van plastic wegwerpzakjes te verbieden. 

Volgens cijfers van een Thaise milieuorganisatie zou het gebruik van plastic tijdens de coronapandemie desondanks juist met 15 procent omhoog zijn gegaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorkjes, rietjes en wattenstaafjes in de ban: dit moet je weten over het plasticverbod

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore