Alcohol en mondkapjes

Meer overlast passagiers, luchtvaartautoriteit VS wil hogere boetes

19 augustus 2021 16:49 Aangepast: 19 augustus 2021 17:57
Foto ter illustratie

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) wil hoge boetes gaan opleggen aan passagiers die overlast veroorzaken in vliegtuigen. Het loopt namelijk de spuigaten uit met het aantal incidenten.

Het aantal incidenten met overlastgevende passagiers in de Verenigde Staten neemt sterk toe, bijvoorbeeld omdat zij weigeren een verplicht mondkapje te dragen.

De FAA heeft dit jaar al aangekondigd meer dan 1 miljoen dollar aan boetes op te willen leggen aan passagiers die zich misdragen aan boord van vliegtuigen. Die boetes kunnen oplopen tot tienduizenden dollars. Zo hebben twee passagiers elk een boete gekregen van meer dan 40.000 dollar. Het is niet bekendgemaakt wat zij hadden gedaan.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vaker asociaal gedrag onder vliegtuigpassagiers'

Sinds begin dit jaar ontving de FAA al 3889 meldingen van overlastgevende passagiers, onder wie 2867 mensen die weigerden een mondkapje te dragen. De Amerikaanse overheid maakte eerder deze week nog bekend de mondkapjesplicht voor luchthavens, vliegtuigen en ook treinen te verlengen tot 18 januari.

Alcohol speelt een rol

Volgens de directeur van de FAA speelt alcohol vaak een rol bij overlast in vliegtuigen. Hij dringt er bij luchthavens op aan dat wordt voorkomen dat reizigers alcoholische dranken mee aan boord nemen. De FAA heeft een zerotolerancebeleid tegen overlastgevende passagiers.

Niet alleen in de VS zijn er meer incidenten in vliegtuigen. Ook in Nederland zijn er sinds de uitbraak van het coronavirus meldingen over passagiers die zich niet aan de coronamaatregelen houden, zoals het dragen van een mondkapje. Vanaf juli 2020 is een duidelijke toename zichtbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore