Terugtrekking troepen

Biden: vertrek uit Afghanistan was niet mogelijk zonder chaos

19 augustus 2021 00:47
Joe Biden. Beeld © ANP

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden was het niet mogelijk was om uit Afghanistan te vertrekken zonder de chaos die daar de afgelopen dagen ontstond. De terugtrekking van Amerikaanse militairen had niet beter georganiseerd kunnen worden, zei de president vannacht in een interview met ABC News.

"Ik denk niet dat er een manier is om dat land te verlaten zonder dat er chaos ontstaat", vertelde Biden. Nadat de radicaalislamitische taliban afgelopen weekend onverwacht snel Afghanistan heroverden, ontstonden er onder andere op het internationale vliegveld van Kabul chaotische taferelen.

'Situatie onder controle'

Wanhopige Afghanen blokkeerden maandag de startbaan en probeerden aan boord te klimmen van vliegtuigen. Sommigen klampten zich vast aan de buitenkant van opstijgende toestellen. Op beelden was te zien hoe deze mensen op grote hoogte van het vliegtuig afvielen. "Toen ik die beelden zag dacht ik: we moeten de controle terugkrijgen", vertelde Biden. "We hebben de situatie op het vliegveld inmiddels onder controle."

Eerder deze week liet Biden al weten "vierkant achter zijn beslissing te staan" om de Amerikaanse troepen terug te trekken: 

De Amerikaanse president Joe Biden kent geen twijfels over zijn besluit om zijn troepen terug te trekken uit Afghanistan.

Biden kondigde aan dat Amerikaanse militairen in Afghanistan zullen blijven totdat alle Amerikanen die het land willen verlaten zijn geëvacueerd, zelfs als dat betekent dat de troepen ook na 31 augustus aanwezig moeten blijven. Op die datum zou de militaire missie afgerond worden omdat de "doelen bereikt zijn", had Biden begin juli nog aangekondigd.

Evacuatie

Het Amerikaanse leger meldde dinsdag dat zeker 3200 mensen uit Afghanistan zijn geëvacueerd. De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, maakte gisteren echter duidelijk dat de Amerikaanse troepen niet in staat zijn om mensen naar de luchthaven te halen. De militairen hebben hun handen vol aan het bewaken van het vliegveld, zei Austin.

De populariteit van Biden in de Verenigde Staten heeft een forse deuk opgelopen na de onverwacht snelle herovering van de Taliban. Nog maar 46 procent van de Amerikanen keurt het beleid van de president goed, een daling van 7 procentpunten. Het is de laagste populariteit voor Biden in de nationale peiling die Reuters/Ipsos wekelijks uitvoert sinds zijn aantreden begin dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Biden na terugtrekking uit Afghanistan: terecht of niet?

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore