Ga naar de inhoud
Chaos op vliegveld

Nederlandse Azizullah stond klaar voor evacuatie, maar het vliegtuig vertrok zonder hem

Beelden van de drukte bij de poort bij het vliegveld van Kabul, die niet open ging. Beeld © Azizullah

Hoopvol stond Azizullah gisteravond op het vliegveld van Kabul. Hij zou geëvacueerd worden met een transportvliegtuig dat Nederland gestuurd had. Maar het toestel vertrok zonder Nederlanders aan boord. "Ik heb vier uur gewacht, voor een gesloten poort. De situatie hier is chaotisch. Er wordt geschoten om mensen uit elkaar te krijgen, maar niemand luistert."

Op de luchthaven van Kabul landde gisteren een transportvliegtuig wat door Nederland, Noorwegen en Finland was gestuurd. Voor zover bekend kon het vliegtuig geen mensen meenemen namens Nederland.

Evacuatielijst

De Nederlandse Azizullah is vanwege privéomstandigheden in Kabul. De 24ste zou hij terugvliegen naar Nederland, maar hij wil nu zo snel mogelijk weg. We spraken hem afgelopen weekend, toen de taliban op het punt stonden Kabul over te nemen. 

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse Azizullah op de vlucht in Kabul: 'Binnen 24 uur complete chaos'

Azizullah kreeg gisteren een mail van het ministerie van Defensie, waarin stond dat hij op de evacuatielijst geplaatst was, en dat hij zich op het vliegveld van Kabul moest melden. Om 20.15 uur lokale tijd zou het vliegtuig vertrekken waarmee hij Afghanistan, dat sinds zondag in handen is van de taliban, zou kunnen ontvluchten.

Halsoverkop vertrokken

"Ik ben halsoverkop vertrokken, heb alleen mijn paspoort mee kunnen nemen", vertelt Azizullah aan RTL Nieuws. Ruim op tijd stond hij klaar op de plek waar hij zich van het ministerie moest melden, zegt hij.

Hij blijkt niet de enige. Op filmpjes die hij naar onze redactie stuurt, is te zien dat honderden mensen staan te wachten bij een gesloten poort: 

Wanhopige mensen

"Die drukte is vooral vanwege wanhopige mensen, die mee willen. Er stonden ook veel Afghanen die niet in aanmerking komen voor evacuatie, maar die hopen dat ze toch mee kunnen. De Amerikanen bewaken de poorten van binnenuit", vertelt hij. "Maar zij moeten gewoon naar buiten komen en iedereen wegsturen die geen paspoort heeft."

Dat doen ze niet, de poort blijft dicht. Inmiddels komen er berichten dat het transportvliegtuig dat namens Nederland evacuees zou oppikken, geland is op Kabul en ook weer op het punt staat om te vertrekken. Tien minuten later komt het bericht naar buiten dat het toestel weer vertrokken is.

'Geen enkele informatie'

Zonder Azizullah. "Ik zit niet in het toestel", appt hij teleurgesteld. "Heel erg jammer dat dit zo slecht geregeld is. Ik heb vier uur voor een gesloten poort gestaan, met gevaar voor eigen leven. We krijgen geen enkele informatie."

Als zeker is dat het toestel echt vertrokken is zonder hem, besluit hij terug naar zijn familie te gaan. Of dat veilig kan? "Dat is nu maar de vraag. Maar ik ga naar huis, ik trek het niet meer. Er is geen water, geen eten, en te veel onduidelijkheid. Er worden hier telkens schoten gelost om mensen uit elkaar te krijgen, maar niemand luistert."

Inmiddels heeft Azizullah laten weten dat hij veilig is aangekomen bij zijn familie.

Transportvliegtuig
Lees ook:
Transportvliegtuig zonder Nederlanders vertrokken uit Kabul

Zoals Azizullah, zijn er waarschijnlijk vandaag nog veel meer Nederlanders die hadden gehoopt vanavond naar veilig gebied te kunnen vliegen. Defensie laat weten dat er voor zover bekend geen enkele Nederlander of Afghaanse Nederlander aan boord was.

Lastige situatie

Waarom Nederland niemand heeft meegekregen, kon Defensie niet direct zeggen. Er zijn wel lijsten van mensen die Nederland wil evacueren, maar het is volgens ingewijden in de chaos lastig om die mensen op tijd aan boord te krijgen. "De omstandigheden ter plekke zijn leidend of je mensen op tijd in het vliegtuig krijgt", laat een woordvoerder Defensie daarover weten.

Nederland is voor het gebruik van de luchthaven van Kabul afhankelijk van de beveiliging van de Amerikaanse krijgsmacht, die de luchthaven in handen heeft. De VS laten er om veiligheidsredenen volgens Buitenlandse Zaken momenteel geen Afghanen toe. Dat maakt de situatie voor mensen die Nederland het land uit wil helpen, onder wie tolken die voor Defensie hebben gewerkt, moeilijker. Het ministerie zegt hieraan te werken.

Chaos 

Gisteren was er ook sprake van een grote chaos op het vliegveld van Kabul. Duizenden mensen proberen het land te ontvluchten, nu de taliban aan de macht zijn. Op onderstaande beelden is te zien hoe Afghanen op een vliegtuig klimmen, in de hoop mee te kunnen. 

De wanhoop voorbij: Afghanen klimmen op vertrekkend vliegtuig

00:22