Zitten nog vast

Nederland moet nog zeker 300 mensen uit Afghanistan halen

17 augustus 2021 16:42 Aangepast: 17 augustus 2021 18:58
Minister van Defensie Ank Bijlveld had een kritische Kamer tegenover zich. Beeld © ANP

Nederland heeft tot nu toe zo'n vijfhonderd mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald die als tolk hebben gewerkt voor Defensie, of familie zijn van een tolk. Ruim driehonderd mensen zitten nog vast in Afghanistan. Dat zei demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Er zijn tot nu toe 111 tolken met hun gezin naar Nederland gekomen, van wie 43 sinds juli. 67 tolken moeten nog overgebracht worden. Gemiddeld neemt iedere tolk zo'n vier familieleden mee.

Meer snelheid maken

De Kamer stelt kritische vragen over de manier waarop de tolken hierheen gehaald worden. De laatste maanden is vaak opgeroepen om meer vaart te maken en daar heeft het kabinet volgens verschillende fracties te weinig gehoor aan gegeven. Nu is door de onverwacht snelle opmars van de Taliban een probleem ontstaan. Het blijkt moeilijk om de rest op te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politici boos in debat over Afghanistan: 'Weinig respect voor de Kamer'

De honderden mensen die nu vastzitten zijn om verschillende redenen moeilijk op te halen. Vooral gisteren was het buitengewoon onrustig op de luchthaven, waardoor een Nederlands militair toestel er niet kon landen. Bovendien moet de tolken toegestaan worden om uit te reizen. Het Afghaanse regime, dat inmiddels niet meer aan de macht is, lag daarin volgens het kabinet dwars.

De tolken die nu in Nederland zijn, zijn niet met militaire vluchten naar Nederland gekomen, maar met commerciële lijnvluchten. Die zijn momenteel niet meer mogelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samiullah was tolk voor Nederland in Afghanistan: 'Taliban zien ons als vijand'

Frits Wester: 'Verdediging van kabinet onzeker en niet helder'

Politiek commentator zag vandaag bewindslieden die er vooral mee bezig waren om te wijzen op alle bureaucratische obstakels ter plaatse en begrip te vragen voor de onverwachte snelheid waarmee de taliban de macht hebben overgenomen. "Maar voor veel fracties was dat allemaal niet echt overtuigend. En ik moet zeggen, met alle begrip voor de chaotische situatie waarin nu gehandeld moet worden, de verdediging van de zijde van het kabinet was op onderdelen ook onzeker en niet altijd even helder. En nog steeds blijft hangen de vraag van een meerderheid van de Kamer om ruimhartiger Afghanen, die op wat voor manier dan ook voor Nederland hebben gewerkt, hier naar toe te halen."

Of het kabinet dat ook gaat doen? "Die indruk kreeg je vandaag nog niet. Er werd daarom door de meerderheid van de Kamer een motie ingediend om dat wel te doen. Om het kabinet hiermee te dwingen dat te doen. Morgen moet blijken of het kabinet daaraan en onder welke voorwaarden wil toegeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore