Strijd met EU

Poolse regering zegt omstreden tuchtkamer rechters te zullen ontmantelen

17 augustus 2021 10:37 Aangepast: 17 augustus 2021 11:24
De Poolse en de Europese vlag Beeld © Getty

De Poolse regering zegt de omstreden tuchtkamer voor Poolse rechters te zullen ontmantelen. Ook zal een motie worden ingediend om tijdelijke maatregelen te treffen waarmee lopende tuchtregelingen onmiddellijk worden opgeschort, meldt persbureau Reuters.

Het opschorten van de tuchtregelingen was een bevel van het Europees Hof van Justitie. In Polen werd eerder een tuchtcollege voor Poolse rechters ingevoerd, maar volgens het hof dreigden rechters daarmee hun onafhankelijkheid te verliezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beladen oordeel: Poolse rechter negeert uitspraak Europees Hof

Om middernacht liep een ultimatum voor Polen af in de langlopende strijd met de Europese Commissie over de rechtsstaat in de EU-lidstaat. Het dagelijks bestuur van de EU wil de schriftelijke toezegging dat de regering gehoor zal geven aan uitspraken van het EU-hof over de tuchtkamer voor rechters in het land. In Brussel kon de ontvangst van het Poolse antwoord nog niet worden bevestigd.

Ruzie met de EU

De commissie ligt al geruime tijd op ramkoers met Polen over justitiële hervormingen, waaronder de invoering van het tuchtcollege. Als Warschau niet van richting verandert zal Brussel 'niet aarzelen' Polen financieel te treffen, heeft de commissie gedreigd. Ze kan het hof vragen een dwangsom op te leggen om tuchtregelingen onmiddellijk op te schorten, en dreigt met een volgende juridische procedure die tot financiële sancties kan leiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore