Niet meer virusvrij

Nieuw-Zeeland in lockdown vanwege één besmetting: 'Onze enige kans'

17 augustus 2021 08:53 Aangepast: 17 augustus 2021 23:30
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Beeld © ANP

Nieuw-Zeeland gaat voor drie dagen in lockdown vanwege één coronabesmetting in de grootste stad van het land. Het land is al maanden 'virusvrij' en de laatste lokale besmetting werd begin dit jaar gemeld. "Wij hebben ons op dit scenario voorbereid en besluiten opnieuw vroeg en hard op te treden, dat is onze enige kans."

Vanmiddag (lokale tijd) werd duidelijk dat één iemand in Nieuw-Zeeland besmet is met het coronavirus. Het gaat om een 58-jarige man die in Auckland, de grootste stad van het land, woont.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft vervolgens razendsnel besloten dat het hele land vanaf middernacht in lockdown gaat.

Deltavariant

Het is niet duidelijk met welke variant van het coronavirus de man besmet is, maar bij vrijwel 100 procent van alle mensen met het virus die de laatste maanden in een van de quarantainehotels verbleven ging het om de deltavariant.  

"Wij gaan er daarom vanuit dat ook deze man besmet is met deze variant en dat heeft onze beslissing beïnvloed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland houdt grenzen nog tot volgend jaar dicht

Scholen gesloten

De lockdown betekent dat mensen hun huizen alleen mogen verlaten om naar de supermarkt, het ziekenhuis of de dokter te gaan. Ook scholen blijven gesloten.

Ardern vertelde dat Nieuw-Zeeland één van de laatste landen ter wereld was waar de deltavariant buiten de deur werd gehouden. "Het heeft voordelen om de laatste te zijn", legde zij uit. "Wij hebben gezien welke aanpak wél en vooral ook níet werkt."

'Sterk team van vijf miljoen mensen'

In Australië zijn de autoriteiten er niet in geslaagd een uitbraak met de deltavariant onder controle te krijgen. "Deze variant heeft het virus veranderd – en daarom ook onze aanpak", vertelde Ardern.

"Maar wij blijven een sterk team van vijf miljoen mensen. Als wij net zoals vorig jaar thuisblijven zullen we er opnieuw in slagen het virus eronder te krijgen en zo levens te redden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nieuw-Zeelanders beste voorbereid op instorten samenleving'

De besmette man is naar de Coromandel, een vakantiebesmetting op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, gereisd. Omdat het niet duidelijk is hoe de man het virus heeft opgelopen kiezen de autoriten voor de strenge maatregelen.

Dagelijkse persconferentie

Zowel Auckland als de Coromandel zullen naar verwachting zeker een week in lockdown blijven. De premier zal vanaf nu elke dag een persconferentie geven om Nieuw-Zeelanders op de hoogte te houden van de situatie.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore