Race tegen de klok

Ruim 1400 doden na aardbeving Haïti, tropische storm op komst

17 augustus 2021 01:53 Aangepast: 17 augustus 2021 01:58
Tussen het puin wordt in Haïti gezocht naar overlevenden. Beeld © ANP

Het dodental als gevolg van de aardbeving die Haïti afgelopen weekend trof, is opgelopen tot ruim 1400. Intussen nadert een tropische storm Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, waardoor de reddingswerkzaamheden een race tegen de klok worden.

Afgelopen weekend trof een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter het westen van Haïti. Als gevolg van die schok zijn volgens de autoriteiten inmiddels 1419 mensen om het leven gekomen, zo'n 6900 mensen raakten gewond.

Nationale rouw

Het aantal slachtoffers blijft oplopen en premier Ariel Henry, die aantrad nadat de vorige president vorige maand werd vermoord, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frantz ziet noodsituatie ontstaan in Haïti: 'We hebben artsen, bloed en medicijnen nodig'

Volgens de internationale hulporganisatie Rode Kruis zijn ongeveer 800.000 mensen door de aardbeving getroffen. Zeker 13.785 huizen werden verwoest en ongeveer evenveel huizen liepen schade op.

Vast onder het puin

Intussen zijn er nog steeds reddings- en hulpoperaties gaande. Veel mensen zouden nog vastzitten onder het puin van alle ingestorte gebouwen. Het is een race tegen de klok want de tropische storm Grace, met windsnelheden tot 55 kilometer per uur, is in aantocht:

Roofbendes

De wind en regen die de storm meebrengt dreigen het reddingswerk ernstig te gaan bemoeilijken. Franse media melden intussen dat Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, ook kampt met roofbendes die winkels en huizen leeghalen.

De tropische storm zorgde in de Dominicaanse Republiek al voor ondergelopen straten. De tropische storm zorgde in de Dominicaanse Republiek al voor ondergelopen straten.

Aardbeving in 2010

Daarnaast kampt het land nog altijd met een zware aardbeving die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden.

Anderhalf miljoen Haïtianen raakten destijds dakloos. De schade van die beving werd geschat op 8 miljard dollar en de gevolgen zijn nog dagelijks voelbaar. Voedsel en olie worden steeds schaarser, en ondertussen verdient zo'n 60 procent van de bevolking nog geen 2 dollar per dag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental aardbeving Haïti opgelopen tot 1297, Rode Kruis opent giro 5125

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore