Taliban aan de macht

Biden: ik sta vierkant achter mijn besluit tot terugtrekking uit Afghanistan

16 augustus 2021 22:36 Aangepast: 17 augustus 2021 10:30
Biden tijdens zijn toespraak. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft ondanks de razendsnelle opmars van talibanstrijders geen spijt van de terugtrekking van Amerikaanse troepen. "Ik sta vierkant achter mijn besluit. Al is er nooit een goed moment om uit Afghanistan te vertrekken", zei Biden in een toespraak gericht aan het Amerikaanse volk.

Volgens de president en opperbevelhebber was het Amerikaanse doel om bijna twintig jaar geleden troepen te sturen naar Afghanistan duidelijk: het stoppen van terrorisme.

"Het was nooit bedoeld om een natie of democratie op te bouwen", zei Biden in zijn langverwachte toespraak. "Maar om terroristische aanslagen op Amerikaans grondgebied te voorkomen, dat is gelukt." Ook zei Biden dat hij de overeenkomst die zijn voorganger Trump sloot voor terugtrekking wel moest naleven omdat hij anders 'duizenden nieuwe troepen' had moeten sturen naar Afghanistan.

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

'Vliegveld Kabul heropend, evacuatievluchten weer mogelijk'

'Afghanen wilden niet vechten voor hun land'

Biden ging ook nadrukkelijk in op Afghaanse militairen en agenten die volgens hem 'niet wilden vechten' voor hun land. "We hebben ze elke kans gegeven en hun salarissen betaald. Amerikaanse troepen kunnen niet vechten in een land waar men zelf niet wil vechten voor hun toekomst."

De VS haalt nu alle troepen en medewerkers uit het land. Als de taliban dit belemmert zal de Amerikaanse reactie 'snel en krachtig' zijn, waarschuwde Biden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst in Afghanistan slaat toe: 'Vrouwen hebben geen leven onder de taliban'

Volgens Amerika-verslaggever Ruben Leter erkent de president dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. "Maar hij geeft vooral de schuld aan de Afghanen. Zij waren volgens Biden zelf niet eens bereid te vechten tegen de taliban, dan moeten de VS dat ook niet doen." 

Leter vervolgt: "Toch zullen de Amerikanen deze rommelige onrustige evacuatie niet snel vergeten en uiteindelijk is Biden daar verantwoordelijk voor."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore