Nauwelijks afscheid van vrienden

Isabelle werd geëvacueerd uit Afghanistan: 'Iedereen rende het kantoor uit'

16 augustus 2021 17:44 Aangepast: 17 augustus 2021 08:03
Beeld © Isabelle Langerak

Isabelle Langerak (29) heeft de hele nacht niet geslapen. Ze zat gisteren nog in haar kantoor in Kabul, toen er geruchten rondgingen dat de taliban de stad overnamen. "Totale paniek brak uit. Iedereen rende het kantoor uit. We moesten allemaal heel snel afscheid nemen." Vanmorgen verliet ze het land.

Net als Isabelle proberen tienduizenden mensen Afghanistan te verlaten. Vanaf het moment dat de VS en de NAVO hun troepen uit het land terugtrokken, rukten de taliban steeds verder op. Gisteren namen ze definitief de macht over.

Veel Afghanen vertrokken daarom massaal naar het vliegveld in hoofdstad Kabul. Uit pure wanhoop klampten sommige mensen zich vast aan een vertrekkend vliegtuig, is te zien op onderstaande beelden:

Omdat de nood om het land te verlaten zo hoog is, klampen sommige Afghanen zich uit pure wanhoop vast aan een vertrekkend vliegtuig. Sinds gisteren is het land in handen van de taliban.

Ook Isabelle verliet noodgedwongen het land. Ze werkte bijna vijf jaar als projectmanager voor de Britse organisatie Afghanaid en hielp vrouwen economisch zelfstandig te zijn. 

Het lukte haar vanmorgen met een Britse militaire vlucht Kabul te verlaten. Ze vloog vanaf de militaire kant van het vliegveld. Aan de andere kant was het 'complete chaos', zegt ze. De vlucht bracht haar naar Dubai.

Last van schouders

"Op zich gaat het prima met me", vertelt ze vanaf de luchthaven in Dubai. "Dankzij de evacuatie vallen wat persoonlijke zorgen van mijn schouders." 

Maar ze is ook 'ontzettend moe', zegt ze. "Ik ben de hele nacht op geweest om deze vlucht te regelen. Ik ben erg ontdaan door alles wat de afgelopen weken is gebeurd. Daar zit ik behoorlijk mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban hebben Afghanistan in handen, hoe kon het zo snel gaan?

Die weken waren surreëel, vertelt Isabelle. "Het was duidelijk dat de campagne van de taliban goed op stoom aan het komen was. Maar het werd echt serieus toen de taliban twee grote steden innamen. Bijna niemand had voorzien dat dat zo snel en makkelijk zou gebeuren. Dat was een signaal om een vlucht te gaan boeken."

De organisatie waarvoor Isabelle werkt, regelde een commerciële vlucht met Turkish Airlines. Ze kreeg nooit de kans om daarop te stappen, omdat commerciële vluchten werden stopgezet. Daarom ging ze gisteren naar een goed beveiligd hotel, vlakbij het vliegveld. "Er was veel onzekerheid over de situatie in de stad en onduidelijkheid over commerciële vluchten. Er moest een evacuatievlucht komen."

Dubbel gevoel

Lange tijd was het onduidelijk of Isabelle mee mocht op de Britse vlucht, omdat ze geen Britse nationaliteit heeft. Maar 'na een hele tijd wachten' en 'van de ene naar de andere plek rijden', mochten zij en een andere Nederlandse collega mee. 

Ze is blij dat ze in veiligheid is, maar heeft er een dubbel gevoel bij. Haar gedachten zijn vooral bij vrienden en collega's, die ze halsoverkop moest verlaten. "Ik heb niet eens goed afscheid kunnen nemen. Dat was heel moeilijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Azizullah op de vlucht in Kabul: 'Binnen 24 uur complete chaos'

Haar vrienden en collega's leven in grote onzekerheid, zegt ze. "Ik had de afgelopen dagen diepgaande, verdrietige gesprekken met ze. Sommige eindigden in tranen over wat de toekomst zou brengen als de taliban de stad in zouden nemen. Dat is echt hartverscheurend. Ik heb tranen in mijn ogen als ik aan ze denk. "

Haar vrienden en ook andere Afghanen voelen zich in de steek gelaten, zegt ze. "De internationale gemeenschap heeft voor hun gevoel in één seconde de handen van het land afgerukt. Het is hartverscheurend om dat te zien. Sommige landen vertrokken helemaal. Nederland organiseert veel te laat een debat."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Ze wil daarom ook benadrukken: "Laat Afghanistan niet in de steek. Het lijkt nu of 20 jaar vooruitgang in één klap is weggeveegd maar er is zoveel progressie geboekt."

Zelf hoopt ze zo snel mogelijk naar Nederland te komen. Het is de bedoeling dat ze eerst vanaf Dubai naar het Verenigd Koninkrijk vliegt. "Ik wil zo snel mogelijk naar Nederland om even uit te rusten en vrienden en familie te knuffelen." En als het weer veilig is, wil ze terug. "Heel graag. Ik houd enorm van het land, de mensen en mijn werk."

Bekijk ook: tienduizenden Afghanen zijn op de vlucht geslagen

In Afghanistan dreigt een enorme humanitaire crisis. Sinds de VS en de NAVO hun troepen uit het land hebben teruggetrokken, rukken de taliban steeds verder op. Tienduizenden Afghanen zijn daarom op de vlucht geslagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore