Paniekerige evacuatie

Ooggetuigen: doden in de chaos op vliegveld Kabul

16 augustus 2021 09:46 Aangepast: 16 augustus 2021 10:11
Een mensenmassa is bijeen op het vliegveld. Beeld © AFP

In de chaos op het vliegveld van Kabul zijn er doden gevallen, zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters. Er zouden zeker vijf slachtoffers zijn.

Een ooggetuige zegt dat hij heeft gezien dat de stoffelijke resten van vijf mensen op een auto zijn geladen. Het is niet duidelijk of de slachtoffers zijn neergeschoten of vertrapt zijn in de drukte. 

Volgens The Wall Street Journal zijn er drie mensen doodgeschoten.

Paniek

De snelle machtsovername door de taliban heeft in de hoofdstad Kabul tot paniek geleid. Een mensenmassa is op de luchthaven en mensen proberen aan boord van een vliegtuig te komen, zo is te zien op onderstaande beelden:

Op het vliegveld worden momenteel vliegtuigen volgeladen met buitenlandse diplomaten die in allerijl het land uit willen. Veel Afghanen willen het land ook ontvluchten en proberen een plek in een van de vliegtuigen te bemachtigen.

Een medewerker van het Amerikaanse leger zegt dat de vliegtuigen alleen bedoeld zijn voor diplomaten en medewerkers van ambassades.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

'Vliegveld Kabul heropend, evacuatievluchten weer mogelijk'

Amerikaanse militairen die orde proberen te scheppen hebben ook in de lucht geschoten om de menigte op afstand te houden. Ze wilden er zo voor zorgen dat vluchtende Afghanen van de startbaan zouden gaan.

Op Twitter zijn beelden te zien waarop schoten te horen zijn, waarop een menigte begint te rennen.

Het was de bedoeling dat vandaag ook weer commerciële vluchten zouden vertrekken, maar door de chaos is dat niet mogelijk. Het luchtruim is nu alleen toegankelijk voor militaire toestellen.

Nederlanders

Een Oekraïens vliegtuig heeft een onbekend aantal Nederlanders vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul in veiligheid gebracht, meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op Twitter. Zij zijn samen met mensen uit Belarus, Kroatië, Oekraïne en Afghanistan geëvacueerd. Om hoeveel mensen het gaat en waar ze naartoe zijn gebracht, is niet bekend.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon het bericht niet bevestigen. Defensie meldde gisteren zelf een militair vliegtuig naar Kabul te sturen om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Biden na terugtrekking uit Afghanistan: terecht of niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore