Zeker 2800 gewonden

Dodental aardbeving Haïti opgelopen tot 1297, Rode Kruis opent giro 5125

16 augustus 2021 01:02 Aangepast: 16 augustus 2021 01:06
Een vrouw huilt van verdriet nadat het lichaam van haar 7-jarige dochter uit het puin werd geborgen. Beeld © AP

Het dodental van de zware aardbeving in Haïti is opgelopen tot 1297. Gisteren meldden de autoriteiten nog dat er 724 mensen om het leven waren gekomen. Reddingswerkers en burgers proberen overlevenden onder het puin vandaan te halen.

De autoriteiten meldden gisteravond dat er zeker 5700 mensen gewond zijn geraakt, dat is een forse stijging ten opzichte van de 2800 gewonden die gisteren gemeld werden. 

Rode Kruis

Zoek- en reddingsacties van het Rode Kruis concentreren zich vooral op de zwaarst getroffen steden, Jeremie en Les Cayes op het schiereiland Tiburon. Het Rode Kruis heeft hulpgoederen klaarliggen om ten minste 4500 mensen mee te helpen. 

Dat is hard nodig, want uit de eerste berichten blijkt dat de aardbeving voor enorme schade heeft gezorgd. Huizen en ziekenhuizen zijn ingestort en wegen zijn ernstig beschadigd. 

Giro 5125

Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend om de slachtoffers van de ramp te helpen. Volgens de hulporganisatie is het zeer waarschijnlijk dat grote aantallen mensen dringend onderdak nodig hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frantz ziet noodsituatie ontstaan in Haïti: 'We hebben artsen, bloed en medicijnen nodig'

Het is een race tegen de klok, want tropische storm Grace is onderweg naar Haïti. De storm zou mogelijk dezelfde gebieden treffen als de aardbeving. De verwachting is dat de storm Haïti vandaag al bereikt. 

De aardbeving van gisteren had een kracht van 7.2 op de schaal van richter. In 2010 werd Haïti ook getroffen door een zware aardbeving, die had een kracht van 7.0. Er vielen toen naar schatting meer dan 200.000 doden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore