Ga naar de inhoud
'Doodsbang'

Nederlandse Azizullah op de vlucht in Kabul: 'Binnen 24 uur complete chaos'

Azizullah loopt met een grote meute mee op zoek naar een veilige plek. Beeld © Eigen beeld

Het is chaos in Kabul: mensen vluchten de stad uit, maar kunnen nergens heen. De Nederlandse Azizullah is in Kabul en wil graag weg. Hij loopt met een grote meute mee op zoek naar een veilige plek. Ook de broer en zus van de in Nederland wonende Suleiman zijn nog in de stad. "Ze zijn doodsbang."

De taliban rukken razendsnel op in Afghanistan en staan aan de rand van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze willen de leiding in de stad overnemen. Inwoners van de stad zijn in paniek. Er staan rijen voor verschillende ambassades en voor de banken.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse vlag naar beneden gehaald op ambassade Kabul

'Hoge piefen op de vlucht'

De Nederlandse Azizullah is vanwege privéomstandigheden in Kabul. De 24ste zou hij terugvliegen naar Nederland, maar hij wil nu weg. Als we hem vanmorgen spreken, zit hij in een taxi. Hij probeert naar een veilige plek te gaan. "Ik ben naar Turkish Airlines gegaan om een vlucht te regelen, maar daar zeiden ze: 'We gaan dicht.'"

Azizullah vertelt dat hij al uren in de file staat. Hij is niet de enige die weg wil. "Mensen weten niet wat er precies aan de hand is en slaan op de vlucht. Er rijden gepantserde wagens door Kabul, hoge piefen vluchten uit Kabul. Binnen 24 uur was het complete chaos."

Helikopters boven stad

De telefoonverbinding hapert. Als we Azizullah weer te pakken krijgen, loopt hij op straat. "De taxichauffeur durfde niet verder, hij dacht de taliban te zien." Nu loopt Azizullah met de meute mee. Waarheen? Dat weet hij eigenlijk niet.

Vrijdag was er volgens Azizullah nog niks aan de hand. "Het dagelijkse leven ging door, er waren gewoon marktkooplui." Sinds gisteravond vlogen er helikopters boven de stad. Vandaag is de situatie volgens hem helemaal omgekeerd.

'Geen contact meer'

Ook de van origine Afghaanse Suleiman maakt zich grote zorgen. De familie van Suleiman behoort tot de minderheidsgroep Hazara in Afghanistan. Suleiman is geadopteerd in Afghanistan. Met zijn pleegfamilie vluchtte hij in 1993 naar Nederland.

Taliban
Lees ook:
Taliban gaan buitenwijken Kabul binnen, grote stad Jalalabad veroverd

Hij woont nu in Nederland, maar zijn broer en zus wonen in Kabul. Via WhatsApp heeft hij contact met ze, tot vanmorgen. "Ik zie dat mijn berichten niet meer aankomen. Mijn broer en zus wonen in het centrum van de stad. Ik maak me enorm zorgen om hun veiligheid."

'Hoop dat ze blijven leven'

Volgens Suleiman zagen veel Afghanen de overname aankomen. "Zeker toen de Amerikanen zeiden dat ze alle soldaten gingen terugtrekken." Hij wijt het aan de regering. "Die is hier en daar corrupt, de ambtenaren zitten er vooral voor zichzelf. De taliban krijgen geen tegengas, de regeringstroepen trekken zich terug en houden geen offensief. Echt bizar."

"Mijn broer en zus staan doodsangsten uit. Ik kijk de hele tijd het nieuws, alle Afghaanse kanalen. Soms gaan ze op zwart. Ik tril helemaal, ik hoop gewoon dat ze in leven blijven. "

Bekijk ook: Taliban rukken op in Afghanistan: 'Dit raakt ook Nederland'

01:38
Buitenlandse troepen trekken zich terug uit Afghanistan, de taliban rukken razendsnel op. Zijn we terug bij af? In de video wordt uitgelegd wat de impact is van de opmars van de radicale islamisten.