Snelle opmars

Taliban gaan buitenwijken Kabul binnen, grote stad Jalalabad veroverd

15 augustus 2021 09:40 Aangepast: 15 augustus 2021 11:56
Een Amerikaanse militaire helikopter boven de Amerikaanse ambassade in Kabul. Beeld © AFP

De taliban zijn gesignaleerd in buitenwijken van de Afghaanse hoofdstad Kabul, meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanochtend is de grote stad Jalalabad ook in handen van de taliban gevallen.

De taliban rukken razendsnel op naar Kabul. Hen zou zijn opgedragen de stad niet binnen te trekken. De jihadisten zeggen in een verklaring dat ze alle strijders hebben opgedragen geen geweld te gebruiken en alle mensen die Kabul willen verlaten moeten laten gaan. Vrouwen zijn opgeroepen naar veilige plekken te gaan.

De taliban zeggen de stad vreedzaam te willen overnemen. Amerikaanse en Europese functionarissen in Kabul zoeken veilige locaties op.

Luchthaven Kabul

Een Amerikaanse functionaris zegt tegen persbureau Reuters dat essentieel personeel van de Verenigde Staten werkt vanuit de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad. De Amerikaanse ambassade zou het aantal medewerkers in Kabul voorlopig beperken tot minder dan 50. Een NAVO-medewerker laat Reuters weten dat meerdere EU-medewerkers zijn overgebracht naar een veilige locatie in de hoofdstad. 

De Afghaanse president Ghani is in spoedberaad met de Amerikaanse diplomaat Khalilzad en officials van de Navo.

In een aantal weken tijd hebben de taliban bijna heel Afghanistan ingenomen. Op deze kaart is te zien welke gebieden al in handen zijn van de taliban:

Vanochtend heeft de gouverneur van de stad Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, zich overgegeven aan de taliban. Nu volgens plaatselijke autoriteiten ook Jalalabad is veroverd, hebben de moslimextremisten de wegen die het land met Pakistan verbinden ook onder controle gekregen.

Gisteren werd de noordelijke stad Mazar-e-Sharif al veroverd en raakte de regering de controle over het noorden van het land kwijt.

Leven burgers redden

"Er zijn geen gevechten in Jalalabad omdat de gouverneur zich heeft overgegeven aan de taliban", zei een Afghaanse functionaris uit Jalalabad tegen persbureau Reuters. "Het verlenen van toegang aan de taliban was de enige manier om het leven van burgers te redden."

Een westerse veiligheidsfunctionaris bevestigde ook de val van de stad. De taliban rukken nu op richting de hoofdstad, waar de evacuatie van personeel van de Amerikaanse ambassade in volle gang is.

Waarschuwing Biden

Gisteren heeft de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring laten weten met 'een snelle en krachtige militaire reactie' te komen als de taliban Amerikaans personeel in Afghanistan in gevaar brengen. Biden stuurt nog eens 1000 militairen naar Afghanistan om de evacuatie te begeleiden. In totaal zijn er nu 5000 Amerikaanse militairen in het land. 

Taliban rukken op in Afghanistan: 'Dit raakt ook Nederland'

Buitenlandse troepen trekken zich terug uit Afghanistan, de taliban rukken razendsnel op. Zijn we terug bij af? In de video wordt uitgelegd wat de impact is van de opmars van de radicale islamisten.

De boodschap is overgebracht aan vertegenwoordigers van de moslimextremisten in Qatar. De waarschuwing geldt voor 'elke actie van de taliban in Afghanistan die het Amerikaanse personeel of onze missie daar in gevaar brengen'.

Evacuatie ambassadepersoneel

Ook Duitsland bereidt een evacuatie voor van het ambassadepersoneel. Morgen vliegen er militaire transporten naar Kabul, volgens de krant Bild.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zegt dat Duitsland er alles aan gaat doen om te voorkomen dat het ambassadepersoneel in handen van de taliban valt. "We zijn voorbereid op alle scenario's." De evacuatieplannen moeten formeel nog worden goedgekeurd door het parlement.

Bijna alle andere steden zijn zonder hevige gevechten overgegaan in de handen van de jihadisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veteraan Roy ziet hoe Afghanistan wordt ingenomen door taliban: 'Dit doet pijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore