Hevige regenval

Dodental overstromingen Turkije opgelopen tot boven de 50

14 augustus 2021 20:02
Een man kijkt naar een ingestort gebouw in Bozkurt, in de zwaar getroffen provincie Kastamonu Beeld © AP

Naast bosbranden, heeft Turkije ook te kampen met overstromingen door noodweer. Eerder werd al gemeld dat er tientallen doden zijn gevallen, dat aantal is inmiddels opgelopen tot boven de vijftig. De verwachting is dat het dodental de aankomende dagen nog hoger wordt.

Turkije wordt op dit moment getroffen door ernstige rampspoed. Plotselinge hevige regenval heeft in het land gezorgd voor overstromingen en modderstromen. De Turkse rijksdienst voor natuurrampenbeheer (Afad) meldt dat er zeker 51 mensen zijn omgekomen in de provincie Kastamonu, gelegen aan de Zwarte Zee, en zes in de naburige provincie Sinop. 

Volgens verschillende Turkse media zijn er nog veel vermisten, dus is de verwachting dat het dodental nog naar boven zal worden bijgesteld. Op dit moment gaan er ook verhalen op sociale media dat er 250 slachtoffers zijn, maar dat wordt door de autoriteiten van Kastamonu als onzin bestempeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodelijke crash met blusvliegtuig in Turkije

Een klein lichtpuntje: aanvankelijk werd verwacht dat er nog meer regen zou gaan vallen dit weekend, maar nu lijkt het erop dat de neerslag zal afnemen. 

Er zijn inmiddels al duizenden mensen geëvacueerd, onder andere omdat hun huizen zijn vernield door water of modder. Hulpdienst Rode Halvemaan heeft tenten geplaatst en zorgt voor eten en dekens. Volgens de Turkse autoriteiten is het een ramp die in vijftig jaar of zelfs een eeuw niet is voorgekomen in het land.

President Erdogan heeft in een reactie laten weten dat er intensief wordt samengewerkt om mensen te helpen. Er zijn inmiddels 5500 hulpverleners actief bij de hulp- en reddingsoperaties in het gebied.

Soldaten helpen met opruimen van de modder Soldaten helpen met opruimen van de modder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore