75.000 vaccins

Haagse huisarts prikt met Nederlandse restvaccins in Namibië: 'Mensen zijn dolblij'

14 augustus 2021 12:11 Aangepast: 24 april 2022 07:53
Jan Peter Feenstra.

In Nederland zijn honderdduizenden vaccins over, ze dreigen zelfs in de prullenbak te verdwijnen. In Namibië zijn ze meer dan welkom, zegt huisarts Jan Peter Feenstra. Hij helpt met het vaccineren in het Afrikaanse land.

Feenstra is sinds dinsdag in het land. In de hoofdstad Windhoek helpt hij bij het inenten van de bevolking. En dat is hard nodig, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Nog maar zo'n 2 procent van de bevolking is gevaccineerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2298 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

Inwoners van het Afrikaanse land zitten met smart te wachten op hun vaccin. En ze hebben er veel voor over, zegt Feenstra. Mensen reisden uren, vanuit alle hoeken van het land, naar de locatie waar geprikt werd.

De voorraad van 75.000 vaccins is in een week tijd al bijna helemaal weggeprikt. Er zijn er nog zo'n 1500 van over. Met die vaccins trekken Feenstra en zijn collega's het binnenland in.

Lange rijen bij de vaccinatielocatie in Windhoek. Lange rijen bij de vaccinatielocatie in Windhoek.

Via de dochter van een collega hoorde Feenstra dat de nood in het Afrikaanse land enorm hoog is. Zij doet vrijwilligerswerk in Namibië en zei: jullie moeten hier naartoe komen.

De Nederlandse huisarts sprak met zijn Namibische collega Rudie van Vuuren over de coronasituatie in het land. "Hij had tranen in zijn ogen. De situatie was zo ernstig dat hij moest kiezen welke patiënten mogen blijven leven. Dat zijn keuzes die je als arts nooit wil hoeven te maken."

Gedoneerd door VWS

De vaccins zijn door het ministerie van VWS gedoneerd aan Namibië. Ze komen uit de voorraad die VWS nog had liggen.

Daarnaast liggen bij huisartsen ook nog veel vaccins van AstraZeneca, die over de datum dreigen te raken. "Ik had zelf bijvoorbeeld ook nog tien flesjes in de koelkast staan", vertelt Feenstra. "Om ze weg te gooien, is decadentie ten top."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Controle cafés en restaurants niet te handhaven, vreest Veiligheidsberaad

De vaccins zijn eigendom van het ministerie. Ze zijn nog niet vrijgegeven. Dat ligt ook ingewikkeld, want de vaccins moeten volgens de regels in een niet-aangebroken verpakking zitten. Bij vaccins die bij huisartsen zijn geweest, is dat niet altijd meer het geval.

Er moet volgens Feenstra wel snel duidelijk worden wat er met de vaccins gaat gebeuren, want de eerste batches raken eind deze maand over de datum. 

Nodig tegen mutaties

"Er is niks mis met die vaccins. In Nederland wilde niemand meer AstraZeneca, maar in andere landen zijn ze meer dan welkom."

Bovendien is prikken in Afrika ook voor ons nodig, benadrukt Feenstra. Als we niets doen, blijft het virus rondgaan en ontstaan mogelijk nieuwe mutaties. "Dan krijgen we het virus weer keihard terug. We moeten dit met z'n allen oplossen en niet zeggen: we geven de rest een beetje."

Hoe het zit met de mutaties van het virus, legt verslaggever Hans Schutte uit: 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marion Koopmans: we zijn opgewassen tegen mutaties, maar pandemie nog lang niet voorbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore