Ga naar de inhoud
Uitzonderlijke zet

Israël keurt woningen voor Palestijnen op Westelijke Jordaanoever goed

Onlangs werden Palestijnse huizen in de zone C nog vernietigd. Beeld © ANP

Israël heeft duizend woningen goedgekeurd voor Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De woningen komen in verschillende dorpen in het zogenoemde 'zone C', die onder controle van Israël staat.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now zegt dat Palestijnen alleen in zeer uitzonderlijke gevallen vergunningen voor woningen in die zone krijgen. Volgens hun cijfers werden tussen 2009 en 2018 slechts 98 van ruim 4400 Palestijnse aanvragen tot vergunningen goedgekeurd. De Palestijnen hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

Palestijnse
Lees ook:
Palestijnse gevangenen smokkelen sperma naar Gaza

De Westelijke Jordaanoever is ingedeeld in drie zones. Zone C wordt door de Israëliërs gecontroleerd, zone B wordt door Israël en de Palestijnen gecontroleerd en zone A is van de Palestijnen. Zone C beslaat zo’n 60 procent van het gebied.

Volgens de krant The Jerusalem Post wil Israël volgende week ook starten met de bouw van meer dan tweeduizend woningen in Israëlische nederzettingen in zone C. Het land zegt onder druk te staan van de Verenigde Staten om toegevingen te doen tegenover de Palestijnen.