Ga naar de inhoud
'Onschatbare schade'

Bosbranden in zuiden van Italië eisen opnieuw levens

Bewoners van de regio Calabrië bekijken de schade van de bosbranden. Beeld © ANP

Bosbranden in het zuiden van Italië hebben twee mensen het leven gekost. In het dorp Grotteria in de regio Calabrië kwam een man om het leven nadat zijn huis door vlammen was omringd. Het andere slachtoffer overkwam iets soortgelijks in het plaatsje Cardeto, meldde persbureau ANSA.

"Weer vlammen, weer gevaar, weer onschatbare schade, onze bergen en heuvels blijven branden", schreef burgemeester Giuseppe Falcomata van Reggio Calabria op Facebook. Vorige week kwamen al een man en een vrouw om op hun boerderij door de branden in Calabrië.

Zwaarst getroffen

De regio in de laars van Italië is momenteel het zwaarst getroffen door de branden, die ook woeden in het nationale park Aspromonte dat op de UNESCO-lijst staat.

25
Lees ook:
25 Algerijnse militairen die bosbranden bestreden omgekomen

De regionale regering vroeg Rome gisteravond laat de noodtoestand uit te roepen, zodat er meer hulp kan komen om de circa 110 branden te bestrijden. Het leger is ingezet en zeven blusvliegtuigen gooien water op de vlammen. Brandweerlieden uit noordelijke regio’s hebben al hulp toegezegd.

Sicilië 

Ook op Sicilië ontstonden nieuwe branden, onder meer in het natuurpark Madonie. Daar kwam een man om toen hij met zijn tractor naar een brand reed en het voertuig omsloeg. De man werd verpletterd. Op het eiland werd met 48,8 graden een Italiaans en mogelijk een Europees record gemeten, maar dat moet nog worden bevestigd.

Bewoners en toeristen in grote delen van Italië moeten zich voorbereiden op voorlopig blijvende hitte. Voor veel steden geldt ook vrijdag het hoogste waarschuwingsniveau.

Bekijk ook: Hevige branden op Grieks eiland: 'Er is niets meer over'

01:50
Ook in Griekenland woeden deze zomer bosbranden, onder meer op het eiland Evia.