28.000 jaar oud

Gemummificeerd leeuwtje 'best intact gebleven dier uit ijstijd'

12 augustus 2021 00:54 Aangepast: 12 augustus 2021 00:56
Het welpje Sparta werd enkele jaren geleden gevonden in Siberië. Beeld © Love Dalén / Facebook

Een gemummificeerd leeuwenwelpje dat een aantal jaar geleden werd gevonden in Siberië lijkt op het eerste gezicht net te zijn overleden, maar onderzoek naar het beestje wijst nu uit dat het maar liefst 28.000 jaar oud is. Het gaat om een exemplaar van de inmiddels uitgestorven holenleeuw.

De haren, tanden en sommige organen van het dier waren nog bijna helemaal intact, ontdekten onderzoekers die het welpje onder de loep namen. De jonge leeuw, die de naam Sparta kreeg, is volgens de wetenschappers een unieke vondst. 

Snorharen

"Sparta is waarschijnlijk het best intact gebleven dier uit de ijstijd dat ooit is gevonden", zegt Love Dalén, professor aan het Centre of  Palaeogenetics, tegen CNN. De Zweed schreef mee aan het onderzoek naar het leeuwtje. "Het is min of meer onbeschadigd, op haar vacht na. Zelfs haar snorharen zijn goed bewaard gebleven."

Sparta was een zogenoemde holenleeuw, een diersoort die inmiddels is uitgestorven. Sparta was een zogenoemde holenleeuw, een diersoort die inmiddels is uitgestorven.

Sparta werd enkele jaren geleden gevonden, samen met een jonge soortgenoot genaamd Boris. De twee welpen zouden ongeveer een of twee maanden oud zijn geweest toen ze om het leven kwamen. Gezien de verwondingen die werden ontdekt, moet het een abrupte dood zijn geweest. 

Geen broer en zus

Aanvankelijk gingen de onderzoekers er vanuit dat Sparta en Boris broer en zus waren, maar nadere bestudering wees uit dat Sparta een stuk jonger was, ongeveer 15.000 jaar. "Boris was wat meer beschadigd, maar nog steeds in goede staat", zegt Dalén. 

Volgens de onderzoekers is de vacht van de twee holenleeuwtjes ongeveer, maar niet helemaal hetzelfde als die van de leeuwen die we vandaag de dag kennen. Die van de ijstijdexemplaren was een stuk dikker, waardoor ze beter beschermd waren tegen de Siberische kou. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenambulance vindt gemummificeerde kat Boefje in monumentaal pand

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore