Vrouwen lastiggevallen

Gouverneur New York stapt op na beschuldigingen van seksueel wangedrag

10 augustus 2021 18:16 Aangepast: 10 augustus 2021 23:50
De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo Beeld © Zuma Press

Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York stapt op. Uit recent onderzoek was gebleken dat Cuomo jarenlang vrouwen, vooral oud-medewerkers, seksueel lastig heeft gevallen.

Veel Democratische partijgenoten, onder wie president Joe Biden, hadden de 63-jarige politicus recent opgeroepen te vertrekken. Cuomo zegt dat hij wil blijven doorvechten, maar dat het geplande proces om hem af te zetten de aandacht zou afleiden van belangrijke zaken, zoals het bestrijden van corona. "Ik denk dat de beste manier waarop ik kan helpen is een stap opzij te zetten."

Cuomo wordt over twee weken opgevolgd door vicegouverneur Kathy Hochul. Zij wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gouverneur New York viel jarenlang vrouwen lastig, blijkt uit onderzoek

Cuomo, sinds 2010 gouverneur van New York, viel elf vrouwen seksueel lastig van 2013 tot 2020. Het ging om seksuele intimidatie, ongewenst en ongepast betasten, kussen, knuffelen en opmerkingen die vermeende slachtoffers 'diep vernederend, ongemakkelijk, aanstootgevend of ongepast' noemden. Cuomo ontkende toen iets verkeerds te hebben gedaan.

Politiek gemotiveerde aanval

Vandaag erkende Cuomo wel fouten te hebben gemaakt. "Maar ik heb nooit de intentie gehad een vrouw respectloos te behandelen en aanvaard de verantwoordelijkheid", zei hij. Volgens hem is de 'redelijkheid' verdwenen en is de aanval op hem politiek gemotiveerd.

Na publicatie van het onderzoek volgden een aangifte en een strafrechtelijk onderzoek, en het parlement van de staat New York liet weten dat het onderzoek naar mogelijke afzetting van de gouverneur bijna is afgerond. Volgens Cuomo zou dat proces maanden in beslag kunnen nemen terwijl het functioneren van de regering volgens hem 'een zaak van leven of dood' is. "Energie verspillen is het laatste dat we nodig hebben, en ik wil daar niet voor verantwoordelijk zijn."

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore