Overleg in Qatar

VS wil Taliban weer aan vergaderingstafel om geweld te stoppen

10 augustus 2021 07:48 Aangepast: 10 augustus 2021 08:20
Controlepost van de Taliban in Kunduz Beeld © AP

De Verenigde Staten gaan weer met de Taliban om de tafel zitten om te proberen hen ervan te overtuigen hun militaire offensief in Afghanistan te stoppen en te onderhandelen over een politieke regeling.

De speciale Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad voor Afghanistan is voor nieuwe gesprekken met de extremistische moslimstrijders naar Qatar vertrokken.

Ook oproep NAVO

"Tijdens verschillende geplande ontmoetingsrondes gedurende drie dagen zullen vertegenwoordigers van landen in de regio en daarbuiten, evenals van multilaterale organisaties aandringen op een vermindering van geweld en een staakt-het-vuren en een toezegging om een ​​met geweld opgelegde regering niet te erkennen", meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de NAVO roept de Taliban op om het geweld te stoppen. "Het is een moeilijke en uitdagende situatie. De Taliban moeten begrijpen dat ze nooit worden erkend door de internationale gemeenschap als ze de macht pakken door middel van geweld en het politieke proces negeren." De NAVO roept landen in de regio op bij te dragen aan het vredesproces.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Taliban veroveren Afghaanse provinciehoofdstad Kunduz

Enorm offensief

De Taliban zijn met een enorm offensief bezig sinds buitenlandse troepen eerder dit jaar begonnen aan de laatste fase van hun terugtrekking. De afgelopen dagen hebben ze zeker vier hoofdsteden van provincies in handen gekregen. Inmiddels hebben zij een flink deel van het land stevig in handen.

Bekijk ook - Taliban rukken op in Afghanistan: 'Dit raakt ook Nederland'

Burgers bewapenen

Intussen is een burgeroorlog in Afghanistan volgens president Ashraf Ghani onvermijdelijk. Een woordvoerder van Ghani zegt dat de president wil gaan samenwerken met regionale milities en krijgsheren om de Taliban te stoppen.

Ghani denkt niet dat er nog iets uit de vredesonderhandelingen tussen beide partijen komt, al blijft hij openstaan voor het gesprek, zegt zijn woordvoerder. Toch bereidt hij zich voor op een burgeroorlog, vergelijkbaar met de situatie in de jaren negentig. De president wil ook burgers gaan bewapenen, zodat zij zich ook kunnen weren tegen de jihadisten van de Taliban.

11 september 2001

De Taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS binnenviel na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten in hun land.

Sinds de opmars van de Taliban zijn er grote groepen Afghanen die proberen te vluchten. "De Taliban snijden je keel door. Niemand mag naar school", zegt een man die het gelukt is het land te ontvluchten. Bekijk hier zijn relaas:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore