Twintig jaar geleden

Slachtoffer Epstein klaagt prins Andrew aan voor seksueel misbruik

10 augustus 2021 02:56 Aangepast: 10 augustus 2021 11:13
De beruchte foto met prins Andrew en Virginia Roberts, genomen in 2001 in het huis van de vrouw van Epstein.

Virginia Roberts Giuffre, die zegt op jonge leeftijd seksslavin te zijn geweest voor Jeffrey Epstein, heeft nu ook prins Andrew officieel aangeklaagd. Ze begint een rechtszaak tegen de Britse prins vanwege misbruik dat twintig jaar geleden zou hebben plaatsgevonden.

Het slachtoffer spande de zaak gisteren volgens buitenlandse media aan bij een rechtbank in New York. Het is niet voor het eerst dat ze prins Andrew beschuldigt, eerder zei ze ook al dat ze naar bed moest met de prins. Het kwam echter nooit eerder tot een officiële aanklacht.

Verjaringstermijn

Nu besluit ze de kwestie toch voor de rechter te brengen, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen na de verjaringstermijn.

Giuffre, inmiddels 38 jaar oud, zegt dat ze op 17-jarige leeftijd is misbruikt door de prins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Seksslavin' van Epstein roept Britse prins Andrew op uit te komen over misbruikschandaal

"Twintig jaar geleden stelden prins Andrews rijkdom, macht, positie en connecties hem in staat een bang, kwetsbaar kind te misbruiken zonder dat er iemand was om haar te beschermen. Het is hoog tijd dat hij ter verantwoording wordt geroepen", staat volgens Amerikaanse media in de rechtbankstukken.

Verantwoordelijkheid voor daden

De rechtszaak wordt precies twee jaar na de dood van Epstein aangespannen. "Als ze het nu niet doet, zou ze hem toestaan ​​te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden", vertelde Giuffre's advocaat, David Boies, aan ABC News.

"En Virginia zet zich in om situaties te vermijden waarin rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen."

De Britse prins Andrew, ter illustratie. De Britse prins Andrew, ter illustratie.

Misbruikschandaal Epstein

Epstein werd in 2019 gearresteerd op verdenking van kindermisbruik en mensenhandel. Onder zijn slachtoffers waren tientallen minderjarige meisjes. Streamingdienst Netflix maakte in 2020 een veelbesproken documentaire over het misbruikschandaal.

Vandaag precies twee jaar geleden kwam hij door zelfmoord om het leven in zijn cel, nadat hij eerder al eens gewond in zijn cel was gevonden.

Een woordvoerder van prins Andrew wilde niet reageren op de beschuldigingen. Eerder ontkende hij alle aanklachten aan zijn adres. De prins was lange tijd bevriend met Epstein, maar zei twee jaar geleden in een interview dat hij nooit op de hoogte was van de praktijken van de miljardair. 

Niet geliefd

Ook ontkende Andrew zelf seks te hebben gehad met een minderjarige. Hij zei zich niet te herinneren haar ooit te hebben ontmoet, ondanks foto's waarop hij samen met Giuffre te zien is. Nadat de BBC het interview uitzond, ontstond veel commotie rondom de al weinig geliefde Andrew. De prins legde daarop zijn koninklijke taken neer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim honderd miljoen dollar voor misbruikslachtoffers Epstein

Financiële compensatie

Gisteren werd ook bekend dat het fonds voor misbruikslachtoffers van Jeffrey Epstein in totaal meer dan 121 miljoen dollar heeft uitbetaald. Het fonds biedt financiële compensatie aan vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van het seksueel misbruik van Epstein. 

In totaal dienden 225 mensen een claim in bij het fonds. Niet iedereen kreeg compensatie, ongeveer 75 claims werden afgewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore