Dodelijk marburgvirus duikt op in West-Afrikaans Guinee

Het dodelijke marburgvirus is opgedoken in Guinee en daarmee voor het eerst in West-Afrika. Zeker één persoon is al bezweken aan de gevolgen van de besmetting, maakten de autoriteiten bekend.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het om het eerste geval ooit in West-Afrika. Minder dan twee maanden na het einde van een ebola-uitbraak in de staat is het zeer besmettelijke virus ontdekt bij een patiënt die inmiddels is overleden.
Angola in 2005
Besmettingsgevallen zijn zeer zeldzaam sinds een uitbraak in Angola in 2005.
Inmiddels loopt een onderzoek naar de personen met wie de patiënt contact had. Volgens de BBC is van vier mensen bekend dat ze in nauw contact zijn geweest met de persoon. Voor 146 anderen is er een 'mogelijk risico'.

Man die 5 jaar geleden ebola overleefde mogelijk bron nieuwe uitbraak Guinee
Koorts en bloedingen
Het indammen van de uitbraak wordt bemoeilijkt door de gelijktijdige bestrijding van het coronavirus. Net als bij een infectie met het verwante ebolavirus leidt het marburgvirus meestal tot hoge koorts en inwendige bloedingen.
Bepaalde vleermuizen en besmet vlees zijn de belangrijkste bronnen voor een besmetting. Het wordt op andere mensen overgedragen via direct contact met bloed of andere lichaamssappen. Momenteel zijn er geen middelen of vaccinaties tegen het marburgvirus goedgekeurd, aldus de WHO.