Ga naar de inhoud
Ook brandstichting in Nantes

Priester vermoord in Frankrijk, verdachte eerder betrokken bij brand kathedraal Nantes

De kathedraal in Nates. Beeld © ANP

In een dorp in het westen van Frankrijk, Saint-Laurent-sur-Sèvre, is een priester vermoord. De vermoedelijke dader is een Rwandees die in 2020 betrokken zou zijn geweest bij een brandstichting in de kathedraal van Nantes.

De man heeft zichzelf bij de politie in het departement Vendée gemeld en gezegd dat hij de priester heeft vermoord. Daar constateerde de politie dat de 40-jarige asielzoeker uit Rwanda onder toezicht van justitie was geplaatst in het kader van het onderzoek naar de brandstichting in de kathedraal in juli vorig jaar.

Onderdak bij priester

De brand richtte enorme schade aan. De man heeft eerder verklaard de brandstichter te zijn geweest. Hij werd eerst opgesloten, maar is later onder voorwaarden en vermoedelijk met een enkelband vrijgelaten. Volgens een lokaal raadslid nam de vermoorde priester de man in huis nadat hij uit de gevangenis kwam.  

'Verdachte
Lees ook:
'Verdachte brand kathedraal Nantes bekent brandstichting'

De dood van de priester werd eerst gemeld door het conservatieve blad Valeurs Actuelles en werd later bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Hij zei geschokt te zijn en naar de plaats van de moord te gaan om rooms-katholieken te steunen.

De voorzitter van de rechts-populistische Rassemblement National, Marine Le Pen, reageerde verontwaardigd. Ze verwonderde zich op Twitter dat je 'in Frankrijk illegaal kan verblijven en een kathedraal in brand kan steken en niet wordt uitgezeten' en dat je 'zo meer misdaden kan plegen en een priester kan vermoorden'.

Dat noemde minister van Binnenlandse Zaken Darmanin op zijn beurt een 'schande'. "Mevrouw Le Pen kent de feiten niet: deze vreemdeling kon niet worden uitgezet ondanks een bevel daartoe, omdat er nog een juridische procedure tegen hem liep." 

Volgens hem is het een juridische kwestie dat de man niet is uitgezet tijdens het onderzoek naar de brand in Nantes.