Rare geluiden en misselijkheid

Onderzoek naar mysterieus 'Havana-syndroom' leverde weinig op

09 augustus 2021 10:31
De Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba. Beeld © ANP

Amerikaanse experts die het Havana-syndroom onder Amerikaanse diplomaten onderzoeken, kunnen nog steeds niet bewijzen dat Rusland daar iets mee te maken heeft. Dat kregen naaste medewerkers van de Amerikaanse president Joe Biden volgens The New York Times achter gesloten deuren te horen.

De term Havana-syndroom wordt gebruikt om onverklaarbare klachten te omschrijven waar Amerikaans personeel op Cuba enkele jaren geleden last van had. Die Amerikanen hoorden soms een raar geluid en klaagden over ernstige hoofdpijn en misselijkheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

130 Amerikaanse diplomaten kampen met hersenbeschadiging van mysterieuze ziekte

De VS besloot uiteindelijk om veel medewerkers terug te halen uit Cuba. Later maakten ook Amerikaanse diplomaten in landen als China en Rusland melding van vergelijkbare klachten. Dat laatste land zou door de Amerikaanse autoriteiten worden gezien als hoofdverdachte.

Experts vermoeden dat elektromagnetische straling wordt afgevuurd op overheidsgebouwen, zo zou vrijdag zijn gebleken tijdens een topoverleg. Een ingewijde noemde het tegenover de krant 'frustrerend' dat er nog steeds geen definitief bewijs ligt waar Moskou mee geconfronteerd zou kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microgolven waarschijnlijke oorzaak mysterieuze ziekte Amerikaanse diplomaten op Cuba

De regering staat volgens de krant onder druk om duidelijk te maken dat ze werk maakt van het onderzoek naar de problemen. Meerdere slachtoffers hebben geklaagd dat ze zich niet serieus genomen voelden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore