Olympische Spelen

Marathonloper die waterflesjes omgooide: 'Ze waren zo glad, ik kreeg er geen te pakken'

09 augustus 2021 09:28 Aangepast: 09 augustus 2021 09:47
Amdouni tijdens de 10.000 meter. Beeld © ANP / Presse Sports

Het was een opmerkelijk incident bij de olympische marathon gisteren: de Franse marathonloper Morhad Amdouni gooide een hele rij met flesjes water om, die bedoeld waren voor de deelnemers. Nu komt hij met een verklaring: "Ze waren te glad, ik kreeg er geen te pakken."

Het incident gebeurde iets over de helft van de marathon, op de plek waar lopers een flesje water konden pakken. Op beelden is te zien hoe Amdouni flesje na flesje omgooit, om het laatste flesje in de rij zelf te pakken. Daardoor stond er een stuk minder water klaar voor de lopers achter hem, is te zien op onderstaande beelden:

Wat volgde was een discussie op sociale media. De belangrijkste vraag: was dit een ongeluk, of opzet? Zo is het volgens de Australische afstandloper Tamsyn Lewis al lastig zat om überhaupt een flesje te pakken als je op die snelheid rent. Anderen dachten dat Amdouni het expres deed en noemden de actie onsportief.

Een dag na het incident komt Amdouni zelf met een verklaring. Om 'een einde te maken aan de discussie', deelt hij een video van het incident op zijn Facebookpagina, inclusief slow motion van de beelden:

Om te garanderen dat het water fris blijft, worden de flesjes ondergedompeld in water, schrijft hij. Dat zorgt ervoor dat de flesjes glad worden, en daardoor lukte het hem in eerste instantie niet een flesje te pakken. "Echter, het is duidelijk dat ik er een probeerde te pakken aan het begin van de rij maar bij de lichtste aanraking glijden ze weg."

'Ik begrijp het'

De meningen blijven ondanks zijn verklaring verdeeld. "En gek genoeg lukt het je om de laatste wel te pakken te krijgen", reageert iemand onder zijn Facebookpost. "Ik begrijp het, ik heb hetzelfde probleem gehad tijdens een wedstrijd", schrijft een ander. 

Amdouni eindigde uiteindelijk als zeventiende, 6 minuten achter Eliud Kipchoge, de winnaar. De Nederlandse Abdi Nageeye haalde het zilver binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vreemd incident: Franse marathonloper gooit hele rij waterflesjes om

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore